Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Virgin Galactic se priprema za novi turistički svemirski avion otkazima Istaknuto

Virgin Galactic se priprema za novi turistički svemirski avion otkazima

U nastojanju da smanji troškove radi razvoja svog svemirskog zrakoplova nove generacije, Virgin Galactic će otpustiti broj zaposlenika i smanjiti troškove s nadom da će ostvariti buduće dobitke od svojih komercijalnih letova.

Privatna svemirska avantura na čijem je čelu Richard Branson objavila je u utorak „strateško usklađivanje resursa tvrtke i povezano smanjenje radne snage“ kako bi se mogla usredotočiti na razvoj svoje Delta klase vozila. Virgin Galactic nije precizirao koliko će zaposlenika biti otpušteno.

„Neizvjesnost se povećala na tržištima kapitala“, napisao je Michael Colglazier, izvršni direktor tvrtke Virgin, u poruci zaposlenicima, navodeći kamatne stope i geopolitičke nemire kao faktore koji stoje na putu financiranju, prema BNN Bloombergu.

Virgin Galactic pokrenuo je svoje usluge svemirskog turizma prošlog ljeta, s prvim komercijalnim letom koji je poletio 29. lipnja. Od tada, tvrtka marljivo šalje posade na suborbitalne visine u svemirskom zrakoplovu VSS Unity. Šesti komercijalni let Virgin Galactic nedavno je lansiran 2. studenog, noseći planetarnog znanstvenika Alana Sterna i komunikatora znanosti Kellie Gerardi do ruba svemira.

Unatoč čestim lansiranjima, Virgin Galactic priznaje da njihovi komercijalni letovi neće generirati značajnu dobit. Tijekom sastanka s investitorima u kolovozu, tvrtka je objavila prihod od 2 milijuna dolara u drugom kvartalu 2023. godine nakon uspjeha prvog komercijalnog leta, ali predviđa prihod od 1 milijuna dolara za svaki od sljedeća dva kvartala.

Razlog niskih prihoda djelomično je taj što je tvrtka prodala otprilike tri četvrtine prvih 800 ulaznica po cijeni između 200.000 i 250.000 dolara. Virgin Galactic kasnije je podigao cijene ulaznica na 450.000 dolara svaka.

Tvrtka također očekuje da će njezin svemirski zrakoplov nove generacije donijeti veće prihode. Delta vozila dizajnirana su da lete češće i po nižim troškovima od svog prethodnika, Unityja.

„Delta brodovi su snažni ekonomski motori“, napisao je Colglazier u poruci, prema portalu SpaceNews. „Da ih stavimo u pogon, moramo ojačati našu snažnu financijsku poziciju i smanjiti ovisnost o nepredvidivim tržištima kapitala. To ćemo postići, ali zahtijeva preusmjeravanje naših resursa prema Delta brodovima dok istovremeno pojednostavljujemo i smanjujemo rad izvan programa Delta“.

Virgin Galactic smanjuje svoj tim kako bi održala svoje svemirske snove. Teška odluka, ali opet, svemir je izazovan - čak i ako je to rub svemira.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next