Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazonovi prihodi su rasli, ali manje od očekivanja Istaknuto

Amazonovi prihodi su rasli, ali manje od očekivanja

Amazon je tijekom drugog tromjesječja 2021. godine poslovao lošije nego što se očekivalo.

U divu e-trgovine ostvarili su 113,08 milijardi američkih dolara prihoda, naspram očekivanih 115,06 mlrd. USD. Ipak, to je bilo 27 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Tvrtka Amazon Web Sevices, iz koje je došao aktualni šef Amazona Andy Jassy, nadmašila je predviđanja analitičara i uprihodila 14,81 mlrd. USD (prognoziralo je 14,18 mlrd. USD).

Tijekom prethodnih kvartala Amazonu je posao išao odlično, dobrim dijelim zbog uvođenja karantene radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 zbog kojih su kupci bili više usmjereni na trgovine online i dostavu. U zadnjem tromjesječju 2020. godine po prvi put su zabilježili više od 100 mlrd. USD prihoda, dok je broj pretplatnika na uslugu Prime premašio 200 milijuna.

Problemi s regulatorima

Sad najavljuju kako će u idućem kvartalu dosegnuti prihode koji će biti između 106 i 112 mlrd. USD, što je manje od očekivanja analitičara koji su tu brojku postavili na 118,7 mlrd. USD, piše Yahoo Finance. Lošiji rezultati od očekivanih za Amazon mogli bi biti indikativni za cijeli segment trgovine online.

Osim korisnika koji će se manje oslanjati na kupovinu online i dostavu, Amazon ima problema i s regulatornim agencijama.

Američka agencija Federal Trade Commission (FTC) otvorila je istragu protiv njih zbog navodnog korištenja tuđih podataka za izradu i prodaju vlastitih proizvoda. Pod nadzorom je i planirano preuzimanje holivudskog studija MGM za 8,45 mlrld. USD, čime u Amazonu namjeravaju pojačati svoj katalog video sadržaja kako bi se lakše uhvatili u koštac s Netflixom, Disney+ i sličnim servisima.

Na čelo FTC-a nedavno je došla Lina Khan, nekadašnja profesorica pri Columbia Law School koja je poznata po tome što zagovara promjene u zakonima protiv monopola koje bi išle Amazonu na štetu. Već su zatražili njeno izuzeće iz istraga koje traju i istražnih radnji oko MGM-a.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next