Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook nadmašio očekivanja, do kraja godine usporavanje rasta Istaknuto

Facebook nadmašio očekivanja, do kraja godine usporavanje rasta

Facebook je u drugom tromjesječju 2021. godine uprihodio 29,08 milijardi američkih dolara (očekivalo se 27,89 mlrd. USD).

Prihod je rastao za 56 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najbrži rast zabilježen još od 2016. godine i veći od porasta od 48 posto tijekom kvartala prije.

Broj dnevno aktivnih korisnika je 1,91 mlrd., što je u skladu s predviđanjima, dok je broj mjesečno aktivnih korisnika nešto manji (2,9 mlrd. naspram 2,91 mlrd.) No, broj dnevno aktivnih korisnika u Sjedinjenim Državama i Kanadi ostao je isti, dok je u Europi pao s 309 na 307 milijuna. Oba su tržišta važna za Facebookove prihode.

Sve aplikacije koje Facebook kontrolira (uključujući Instagram, Messenger i WhatsApp) imale su 3,51 mlrd. korisnika, što je više nego u prvim tromjesječju kada ih je bilo 3,45 mlrd. Prosječna cijena po oglasu porasla je za 47 posto, a isporučeno je i šest posto više oglasa.

Ostali prihodi, među kojima je i onaj ostvaren prodajom hardvera poput konzole za virtualnu stvarnost Oculus, dosegnuli su 497 milijuna USD, značajno manje nego očekivanih 685,5 mil. USD, ali ipak zabilježivši rast od 36 posto.

Sporiji rast do kraja godine

Facebook trenutno raspolaže s 8,51 mlrd. USD gotovine, nešto manje nego očekivanih 9,08 mlrd. USD, piše CNBC.

Tijekom idućeg kvartala i do kraja godine očekuju značajno usporavanje rasta prihoda. Analitičari procjenjuju kako bi prihod mogao iznositi 28,22 mlrd. USD, uz rast od 31 posto.

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg najavio je kako će se ta tvrtka više okrenuti prodaji uređaja za široku potrošnju i postati metaverse kompanija.

Zuckerberg također očekuje probleme zbog sve strožeg reguliranja prikupljanja podataka u svrhu ciljanog oglašavanja, kao i promjena na platformama poput one na koju su se nedavno odlučili u Appleu za svoj operativni sustav iOS. Te bi promjene mogle imati veći utjecaj na Facebookove prihode tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesječja, iako je broj korisnika koji su toj tvrtci dali privolu za korištenje podataka na Appleovim uređajima u skladu s očekivanjima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next