Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Indijski startup želi još milijardu USD ulaganja Istaknuto

Indijski startup želi još milijardu USD ulaganja

Indijski div e-trgovine Flipkart u pregovorima je o ulaganju koje bi toj tvrtci donijelo milijardu američkih dolara u rundi finaciranja prije javne ponude dionica.

Flipkart, startup sa sjedištem u gradu Bangaloreu u Indiji, prije tri godine prodao je većinski udio američkom trgovinskom lancu Walmartu za 16 mlrd. USD.

Početkom ove godine otvorili su s pojedinim investitorima mogućnost nove runde prikupljanja sredstava. Taj je projekt u međuvremenu postao ozbiljniji pa su u Flipkartu unajmili bankare kako bi im pomogli, piše Tech Crunch.

Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci također su interno razmatrali mogućnost izlistanja tvrtke na tržištima kapitala početkom 2022. godine, moguće i izvan Indije. I dalje im je u planu ući u javnu ponudu dionica do kraja ove godine.

Od početka 2021. ukupno 11 indijskih startupova doseglo je status jednoroga, tvrtki vrijednijih od milijardu USD. Više od pola njih učinilo je to tijekom travnja, potaknuto značajno povećanom zanimanju većih ulagača kao što su Tiger Global i Falcon Edge.

Tržišna vrijednost do 30 mlrd. USD

Prema zadnjoj procjeni Flipkart je vrijedio oko 24,9 mlrd USD nakon što su prikupili 1,9 mlrd. USD u investicijskoj rundi koju je predvodio Walmart. Novo ulaganje moglo bi podići tu procjenu na ukupno 30 mlrd. USD.

Kako su krajem 2020. objavili iz Walmarta, Flipkart i njegovo poslovanje posvećeno plaćanju PhonePe dosegli su najviše ikad razine broja mjesečno aktivnih korisnika. Ali, u međuvremenu je rast usporen zbog karantene na nacionalnoj razini koja je u Indiji tijekom prve polovice ove godine trajala 53 dana. No, u međuvremenu je već došlo do oporavka. U planu je jačanje infrastrukture namijenjene prodaji živežnih namirnica.

Njihov glavni tržišni suparnik u Indiji je američki Amazon, koji je nedavno uložio 6,5 mlrd. USD u južnoazijsko tržište. Obje tvrtke pokušavaju pronaći način kako se agresivno proširiti na tržištu gdje ljudi i dalje radije kupuju u fizičkim trgovinama.

Krajem 2020. na indijsko je tržište ušao i JioMart, tvrtka iza koje stoje najveći indijski trgovački lanac Reliance Retail, Google i najveći indijski telekom operator Jio Platform, kojeg podržava Facebook. Već je prisutan u više od 200 gradova.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next