Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nuqleus Demo Day: Startupi predstavili projekte u borbi za investicije Istaknuto

Nuqleus Demo Day: Startupi predstavili projekte u borbi za investicije

10 startupa iz Nuqleusa predstavili svoje projekte predstavnicima investicijskih fondova koji upravljaju sredstvima ukupno većim od milijardu eura.

Deep tech venture builder Nuqleus organizirao je još jedan Demo Day na kojem je okupio kremu tehnološke zajednice, predstavnike investicijskih fondova, znanstvenike iz različitih domena ljudskog djelovanja i sve one koji rade na izgradnji i razvoju startup kulture u Hrvatskoj. 

Kao organizatore svakako treba spomenuti i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) kao krovne organizacije unutar kojih Nuqleus djeluje i pokušava povezati znanost s poslovnim svijetom - znanstvenike koji rade na deep tech rješenjima s investicijskim fondovima i drugim poslovnim partnerima.

Iako su razlog okupljanja bile 3-minutne prezentacije projekata na kojima radi 10 startupa koji su dio Nuqleus programa razvoja, prije njih smo poslušali par zanimljivih panel diskusija, prezentaciju koordinatora Nuqleusa Matije Srbića i keynote u kojem smo mogli poslušati razgovor hrvatskim znanstvenikom i deep-tech poduzetnikom Milom Šikićem. 

Tako smo osim pitcheva startupa iz raznih područja znanosti - od sveprisutne umjetne inteligencije i robotike do biomedicine i rudarstva - mogli poslušati i saznanja i uvide u startup scenu Hrvatske, ali i svijeta. 

Mile Šikić objasnio je da su inicijative poput Nuqleusa izuzetno važne za ekosustav i izgradnju startup kulture u Hrvatskoj jer otvaraju znanstvenicima mogućnost da razmišljaju drugačije od uobičajenog i ohrabruju ih da ostvaruju svoje zamisli.

Dodao je da je za startupe najbitniji kapital i dalje u SAD-u, ali da je kapitala najviše u zadnje vrijeme u Emiratima. 

Šikić je napomenuo da je za Hrvatsku dobro to što vrhunski talenti i dalje idu na studije poput PMF-a i FER-a, dok kod bogatijih zemalja takvi talenti puno češće odlaze u smjeru prava ili financija. Kaže da je to odlično jer to znači da su "top ljudi u tehnologiji". 

Koordinator Nuqleusa Matija Srbić istaknuo je da imaju ambiciozne planove u narednim godinama.

Već sada među svojim partnerima Nuqleus ima 13 znanstvenih institucija poput Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković, Rudarsko geološko naftnog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije itd.

Startupi koji su prošli kroz program su dosad prikupili ukupno više od 1,7 milijuna eura za daljnji razvoj, a za sljedeću godinu su iz Nuqleusa najavili povezivanje sa stručnjacima za deep-tech iz SAD-a, formiranje konzorcija s vodećim hrvatskim tvrtkama s kojima će graditi hrvatski deep-tech ekosustav, te organizaciju dodatnih događaja za povezivanje hrvatske deep-tech zajednice.

Matija nam je otkrio da će iduće godine morati premjestiti Demo Day iz HUB385 gdje je održavan posljednjih dvije godine zbog broja sudionika koji iz godine u godinu strelovito raste. 

U prezentaciji je ukazao i na dosadašnje uspješne priče iz Nuqleusa, gdje je, između ostalih, spomenuo i sudionike prošlogodišnjeg Demo Day kao što su Emhance i Calirad koji su u međuvremenu nastavili razvijati svoje proizvode i dobili financiranje koje im je to omogućilo. 

Također je dodao da je iz Nuqleusa proizašlo 16 spin-off tvrtki koje su se razvile iz dijelova timova koji su sudjelovali u njihovu inkubatoru. 

Kasnije smo Matiju u razgovoru pitali je li bilo primjera u kojima su se dva različita tima iz inkubatora udružila i formirala novu tvrtku. Iako nije bilo takvih spajanja, bilo je zanimljivo čuti da startupi iz inkubatora znaju surađivati jedni s drugima, ali i da mentori nerijetko znaju po završetku programa postati službeni članovi tima. Primjerice, ako je startup većinom fokusiran na znanost i razvoj proizvoda, tu u priču ulazi mentor koji im pomaže s poslovnom stranom priče. 

Kao i prošle godine, deset startup tvrtki sudjelovalo je na ovogodišnjem Demo Dayju. Imali su tri minute za što bolju prezentaciju svoje tvrtke i svog projekta. Tu su trebali otkriti u kojoj su fazi razvoja, što njihov proizvod čini drugačijim i/ili boljim od drugih - zašto bi netko htio uložiti u njih - i kolika sredstva im trebaju za nadolazeće faze razvoja.

Njihove je prezentacije pratio žiri sastavljen od predstavnika domaćih i regionalnih investicijskih fondova koji zajedno upravljaju imovinom većom od milijardu eura.

Jedna od sudionica žirija bila je i Tunya Irkad iz fonda 500 Emerging Europe koja je istaknula da su događaji poput Demo dana izuzetno korisni, i za startupe, ali i za investitore koji se mogu bolje upoznati s tehnološkim novitetima u regiji, uključiti u deep-tech zajednicu i biti prisutni na relevantnoj sceni.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next