Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Umjetna inteligencija može pomoći i modnoj industriji Istaknuto

Umjetna inteligencija može pomoći i modnoj industriji

Glami.hr je modna internetska tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju. S radom u Hrvatskoj je počela 2019. godine, s ciljem povezivanja e-trgovina s kupcima. U ponudi ima više od 587 tisuća proizvoda, 5.200 brendova i više od 70 trgovina među kojima su Ecipele, Factcool i About You.

Ogranak je tvrke izvorno pokrenute u listopadu 2013. godine u Češkoj. Dosad je poslovanje proširila na druge države, među kojima su Bugarska, Estonija, Francuska, Grčka, Mađarska, Njemačka, Latvija, Litva, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Turska...Globalno Glami surađuje s više od 3.500 e-trgovina te nudi više od 11 milijuna modnih artikala i 25 tisuća različitih brendova u 17 zemalja.

U šesteročlanom međunarodnom timu zaduženom za naše tržište su i dva člana iz Hrvatske upoznata s domaćim modnim eko-sustavom.

Prema Glamijevim podacima, u travnju prošle godine dosegli su više od dva milijuna korisnika u Hrvatskoj i generirali narudžbe vrijedne 38,3 milijuna kuna. Tijekom ove godine planiraju povećati narudžbe za 20 i prihode za 23 posto.

Interni razvoj umjetne inteligencije

Spomenutu platformu za sva tržišta na kojima je Glami prisutan razvija i održava interni tim stručnjaka koji se od početka koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje za automatizaciju kategorizacije, označavanje, traženje vizualnih sličnosti ili prepoznavanje proizvoda.

Pri razvoju je kao temelj korišten framework Nette, kao i klasični Python s paketima ML (Tensorflow, Keras, Numpy i Panda). Svi paketi ML su u AWS-u.

"Glami također koristi klastere Kubernetes u EKS-u, kojima upravljamo putem Cortexa i razvili smo Python wrapper za Cortexov otvoreni računalni izvor, imamo podatke u s3, bazu podataka u RDS-u, a za razvoj koristimo instance u EC2.

Osim toga, oba tima koriste samoinstalirani gitlab i CI/CD i Sentry.io za prijavljivanje pogrešaka, kao i brojne druge alate za nadzor i infrastrukturu kao što su Kibana i Prometheus", rekao je IT Biz Crunchu Lukas Brychca, menadžer Glamija za hrvatsko tržište.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next