Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Brod koji je blokirao Sueski kanal već je u Flight Simulatoru Istaknuto

Brod koji je blokirao Sueski kanal već je u Flight Simulatoru

Ogroman kontejnerski brod Ever Given koji je blokirao Sueski kanal djelomično je ponovno vraćen u plutajuće stanje.

Ever Given je od prošlog utoraka blokirao žilu kucavicu svjetske trgovine nakon što se nasukao uslijed jakog vjetra i pješčane oluje, iako se ne isključuje mogućnost tehničke ili ljudske pogreške. Izazvao je rijetko viđen zastoj pomorskog prometa i brojne brodove natjerao na zaobilazno i znatno dulje putovanje oko Afrike. 

Nakon što su uspjeli osloboditi njegov pramac, tegljači ga sad nastoje ispraviti kako bi mogao nastaviti kretati se plovnim putem: Krma broda sad je stotinjak metara od obale, dok je kormilo oslobođeno još u petak.

Brodski motori su ponovno pokrenuti, a Ever Given je ispravljen. Prije no što krene dalje na put bit će pregledan.

Zastoj koštao 400 milijuna USD po satu

Više od 450 brodova nije moglo proći kroz Sueski kanal zbog nezgode jednog od najvećih teretnih brodova na svijetu. Očekuje se kako će trebati oko tjedan dana dok se ne uspostavi redovni promet. Procjenjuje se kako je zastoj globalnu ekonomiju koštao 400 milijuna američkih dolara po satu, piše Business Insider.

Pomorska je nesreća ukazala ne samo na ranjivost Sueskog kanala već i na to kako se taj ključni dio svjetske pomorske infrastrukture sve teže nosi sa sve većim brodovima koji prolaze kroz njega, ali i kako ne znamo još dovoljno o fizici i mehanici fluida kako bismo predvidjeli i spriječili ovakve nezgode.

U međuvremenu je brod tajvanske tvrtke Evergreen postao predmetom brojnih memova, kriza oko njega praćena je putem satelita i niza aplikacija, a našao se i u Microsoftovom Flight Simulatoru.

Naime, kako piše Verge, jedan je tviteraš podijelio video sa servisa TikTok koji prikazuje prelet nad zaglavljenim brodom u simulatoru, uz komentare pilota. Prizor djeluje prilično uvjerljivo, a Ever Given je čak postao i odredište u Flight Simulatoru.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next