Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Atlantic i Gideon Brothers dobili su 16 milijuna kuna za razvoj robota Istaknuto

Atlantic i Gideon Brothers dobili su 16 milijuna kuna za razvoj robota

Trogodišnji projekt razvoja autonomnih robota za logistiku Atlantica i Gideon Brothers povukao je više od 16 milijuna kuna iz europskih fondova.


Tvrtke Atlantic Grupa i Gideon Brothers pokrenule su projekt razvoja inteligentne modularne platforme za upravljanje procesima u logistici, uključujući i posebno rješenje za integraciju autonomnih mobilnih robota u sustav za upravljanje skladištem (Warehouse Management System, WMS).

Središnji dio ovog istraživačko-razvojnog projekta su roboti Gideon Brothersa koji će biti izravno povezani sa sustavom WMS Atlantic Grupe u logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici te će poslužiti kao poligon za razvoj i testiranje novog proizvoda.

U sklopu projekta bit će razvijen takozvani swarm (roj) načina korištenja robota, u kojem roboti dolaze do korisnika u određenim zonama skladišta slijedeći naloge generirane izravno iz sustava WMS. Korisnici će na integriranom zaslonu kojim su roboti opremljeni moći očitati koje proizvode iz svoje zone moraju postaviti na robota kako bi se kompletirala određena narudžba.

Planirana je integracija deset robota, ali ih u roju može biti manje ili više, ovisno o potrebama. Izravan nadzor rada robota nije potreban jer sami biraju putanju i prilagođavaju se onome što percipiraju oko sebe.

Roboti ne zamjenjuju ljude

Jedan od ključnih ciljeva projekta je povećati učinkovitost i protočnost logističkih operacija kako bi se ublažio rizik nedostatka radne snage, posebno u razdobljima visoke potražnje. Projekt će trajati tri godine, u dvije faze. 

Darija Pizent (Atlantic Grupa)

 

U Gideon Brothers ističu kako ovi roboti ne zamjenjuju ljude već su alat za veću učinkovitost i promet robe. Zadatke će obavljati u izravnom kontaktu sa zaposlenicima. „Novim rješenjem i potpunom integracijom robota u logističke operacije želimo ne samo ublažiti nedostatak radne snage, već sustići sve kompleksnije zahtjeve tržišta i potrošača uz očuvanje stabilnosti i profitabilnosti poslovanja”, dodala je Darija Pizent, direktorica upravljanja lancem opskrbe u Atlantic Grupi.

Projekt “Istraživanje i razvoj inteligentne modularne platforme za upravljanje logističkim procesom” dobio je i sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iz programa „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“.

Riječ je o nešto više od 16,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, odnosno oko 62,2 posto prihvatljivih troškova od ukupno 26,75 mil. kn. Nositelj projetka je Atlantic Trade, dok su Gideon Brothers i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu partneri.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next