Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IBM: Blizu osam tisuća radnih mjesta možemo popuniti robotima Istaknuto

IBM: Blizu osam tisuća radnih mjesta možemo popuniti robotima

Glavni izvršni direktor tvrtke International Business Machines (IBM) Arvind Krishna najavio je kako će pauzirati zapošljavanje za poslove koje bi mogla obavljati umjetna inteligencija.

U razgovoru za Bloomberg Krishna je rekao kako će zapošljavanje u uredskim poslovima biti usporeno u nadolazećoj godini.

Prema njegovoj procjeni, 30 posto od takvih ukupno 26 tisuća poslova moglo bi tijekom narednih pet godina biti zamijenjeno umjetnom inteligencijom i automatizacijom. Točnije, riječ je o oko 7.800 radnih mjesta koje bi umjesto ljudi mogli popuniti roboti.

Automatizacija ljudskih resursa

Zadaci poput izdavanja pisama za potvrdu zaposlenja i prebacivanja zaposlenika između odjela mogli bi biti potpuno automatizirani, smatra Krishna. Drugi poslovi u odjelu za ljudske resurse, poput procjene produktivnosti, vjerojatno neće biti zamijenjeni automatizacijom ili umjetnom inteligencijom u sljedećih 10 godina.

IBM je ranije ove godine objavio kako će otpustiti gotovo 4.000 radnika nakon što se jedna od njegovih podružnica odvojila i postala vlastita tvrtka. Tada su objavili kako otkazi nisu posljedica IBM-ovih financijskih rezultata, piše The Hill.

Krajem ožujka analitičari banke Goldman Sachs objavili su izvješće u kojem su ocijenili kako bi razvoj generativne umjetne inteligencije mogao imati utjecaja na do 300 milijuna zaposlenih. Oko dvije trećine poslova u Sjedinjenim Državama mogu biti zahvaćeni automatizacijom uz pomoć umjetne inteligencije, naveli su.

Prema njihovoj procjeni, sedam posto svih poslova u SAD-u može preuzeti umjetna inteligencija, za 63 posto će biti korištena kao alat, dok se njih 30 posto ne mora zasad zabrinjavati za svoje radno mjesto.

U najvećoj mjeri to će biti uredski, administrativni i pravni poslovi te zadaće vezane uz arhitekturu i inženjerske poslove. S druge strane, za posao se ne moraju previše brinuti zaposleni u čišćenju i održavanju, majstori za instalacije i popravke te građevinski radnici.


na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next