Biz Tech web portal powered by vidi logo2

CEO IBM-a ne planira otpustiti ijednog zaposlenika zbog AI-a Istaknuto

CEO IBM-a ne planira otpustiti ijednog zaposlenika zbog AI-a

Usred rastućeg straha od gubitka poslova zbog umjetne inteligencije (AI), izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna kaže da nema namjeru izgubiti ijednog programera zbog te tehnologije.

Krishna je predviđao da će programeri postati 30% produktivniji zbog AI-a.

„Ne namjeravam se riješiti ijednog. Dovest ću ih više“, rekao je o programerima tvrtke tijekom konferencije CEO Inicijativa časopisa Fortune u utorak.

Krishna je dalje rekao da njegova tvrtka povećava broj uloga u softverskom inženjeringu i prodaji u iduće tri do četiri godine, ali očekuje postupno ukidanje uloga u HR-u.

To znači da se stvara više radnih mjesta nego što se gubi zbog AI-a, rekao je, dodavši: „Povećanje je bilo oko 8.000. Smanjenje je bilo oko 800“.

„Prvo što možete automatizirati je repetitivni uredski posao", rekao je Krishna. Dodao je da iako AI može preuzeti 10 do 20% jednostavnijih zadataka, malo je vjerojatno da će potpuno automatizirati nečiji posao.

singapore_p-tech_signing_1.jpg

Krishna je ranije rekao da će njegova tvrtka zaustaviti zapošljavanje za određene poslove koje bi mogao zamijeniti AI.

„Lako mogu zamisliti da će se 30% toga zamijeniti AI-em i automatizacijom tijekom petogodišnjeg razdoblja“, rekao je Krishna za Bloomberg u svibnju - što je brojka koja iznosi oko 7.800 poslova u ljudskim resursima IBM-a.

Za kontekst, postoji rastuća zabrinutost zbog utjecaja AI-a na poslove. Izvješće platforme za ankete Pollfish u svibnju je utvrdilo da je oko 8 od 10 američkih radnika koji su sudjelovali u anketi zabrinuto da bi usvajanje AI-a moglo dovesti do smanjenja plaća.

U svibnju je Goldman Sachs predvidio da bi više od 300 milijuna radnih mjesta diljem svijeta moglo biti ugroženo zbog AI-a, dok je McKinsey u srpnju procijenio da će se najmanje 12 milijuna Amerikanaca do 2030. godine prebaciti na drugo zanimanje zbog AI-a.

Naravno, izvršni direktor IBM-a nije sam u svojim stavovima, pridružuju mu se i drugi vođe tehnološke industrije - poput izvršnog direktora Microsofta Satye Nadelle - koji tvrde da AI neće uništiti poslove zbog povećanja produktivnosti tehnologijom.

Studije su također ukazale na povećanje produktivnosti radnika putem AI-a, ali s većim utjecajem na manje vješte radnike.

Studija provedena u travnju, koja je opremila službenike za korisničku podršku alatima AI-a, otkrila je da su najmanje vješti radnici doživjeli povećanje produktivnosti od 35%, dok su više vješti radnici vidjeli povećanje „bliže 0%“.

S druge strane, slična studija u rujnu provedena na konzultantima za menadžment otkrila je da su ispodprosječni izvođači doživjeli povećanje produktivnosti od 43%, dok su njihovi iznadprosječni kolege vidjeli povećanje od samo 17%.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next