Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon strmoglavog pada dobiti Samsung reže proizvodnju čipova Istaknuto

Nakon strmoglavog pada dobiti Samsung reže proizvodnju čipova

Samsung Electronics značajno će smanjiti proizvodnju čipova zbog manje potražnje i pada cijena procesora.

Nesvakidašnji potez trenutno najvećeg proizvođača memorijskih čipova na svijetu došao je bez najave Samsungovih dužnosnika i analitičara, kao i pada zarade tijekom prvog tromjesečja 2023. godine za 96 posto, što je bilo gore nego što se očekivalo.

Operativna dobit Samsunga je tijekom prva tri mjeseca ove godine pala na 455,5 milijuna američkih dolara, što je bila najniža razina za taj financijski parametar u bilo kojem kvartalu u zadnjih 14 godina.

Očekuje se kako će odjel zadužen za proizvodnju čipova ostvariti rekordan gubitak od 1,6 milijardi. USD za prvi kvartal, i približno još toliko za tekuće tromjesečje. U boljim godinama generirao je oko polovice dobiti za Samsung.

Rješavaju se zaliha

Cijene čipova pale su za oko 70 posto tijekom zadnjih devet mjeseci. Smanjenje proizvodnje moglo bi učvrstiti ili ubrzati oporavak cijena memorijskih čipova. Samsung bi poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2023. trebao objaviti tijekom ovog mjeseca.

Proizvođači pametnih telefona i osobnih računala napravili su zalihe čipova tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, kada je potražnja za potrošačkim uređajima naglo porasla. Ali, sad smanjuju zalihe jer je zbog rastuće inflacije i općenito nepovoljnih makroekonomskih uvjeta došlo do pada potražnje. I u Samsungu procjenjuju kako je do pada potražnje došlo zbog toga što su se kupci fokusirali na trošenje nagomilanih zaliha.

Južnokorejski div nije naveo za koliko planira smanjiti proizvodnju, ali je riječ o zaokretu u odnosu na dosadašnju politiku. Naime, ranije su bili najavili kako napraviti male prilagodbe poput stanki za obnovu proizvodnih linija, ali ne i smanjenje proizvodnje, piše Reuters.

Ipak, dugoročna ulaganja u infrastrukturu i istraživanje neće biti obustavljena, tako da bi razina investicija trebala ostati na približno istoj razini kao i u 2022. godini (oko četiri milijarde američkih dolara).

Tvrtka SK Hynix je u listopadu prošle godine objavila kako će tijekom 2023. više nego prepoloviti svoju kapitalnu potrošnju, dok je Micron još u rujnu srezao fiskalne investicijske planove za 2023. za više od 30 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next