Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Loša digitalna transformacija može skupo koštati, kaže Deloitte Istaknuto

Anamarija MLinarić (Deloitte) Anamarija MLinarić (Deloitte)

Prava kombinacija inicijativa digitalne transformacije može povećati tržišnu vrijednost poduzeća s popisa Fortune 500 za više od 1,25 bilijuna američkih dolara, stoji u novom Deloitteovom izvješću.

S druge strane, pogrešna kombinacija može narušiti njihovu tržišnu vrijednost za više od 1,5 bilijuna USD.

Rezultati analize objavljeni su u izvješću "Kako kreirati vrijednost kroz digitalnu transformaciju: Putovi i zamke".

Tri ključna čimbenika

Deloitte je analizirao pojedinačne i kombinirane utjecaje tri ključna čimbenika:

• digitalna strategija ili efekti koje digitalna transformacija ima na poduzeće;
• usklađenost tehnologije sa strategijom ili korištenje tehnologija za postizanje digitalne strategije;
• mogućnost prihvaćanja digitalnih promjena, tj. sposobnost poduzeća da se prilagodi i uvede nove procese, resurse i načine rada u svjetlu digitalne transformacije.

Prema Deloitteu, ako poduzeća predstave svoju digitalnu strategiju u svojim financijskim objavama, to može imati vrlo pozitivan učinak na procjenu njihove vrijednosti. Iako mnoga poduzeća započinju digitalizaciju postavljanjem strategije, samo 44 posto njih ima dovoljno zrelosti iznijeti svoju digitalnu strategiju.

Na vrijednost poduzeća može snažno utjecati i usklađenost tehnologije sa strategijom. Poduzeća koja u svojim financijskim objavama spominju tu usklađenost procijenjena su dvostruko više.

Ako se poduzeće može usredotočiti na samo jedan od tri gore navedena ključna čimbenika odjednom, analiza pokazuje da je najkorisnije uskladiti strategiju s ulaganjima u tehnologiju.

Samo 34 posto od analiziranih Fortune 500 poduzeća pokazalo je znakove strateškog pristupa svojim tehnološkim ulaganjima, što znači da još uvijek ima dovoljno prostora za rast u ovom području.

Promjene koje su sebi svrha nisu dovoljne

Za razliku od prva dva čimbenika, Deloitte je otkrio da ako poduzeće općenito govori o svojoj sposobnosti provedbe digitalnih promjena u svojim financijskim objavama i ne ističe specifične digitalne inicijative, to ima negativan učinak na njegovu tržišnu vrijednost.

Kad se promatra pojedinačno, digitalna transformacija je imala gotovo tri puta manji utjecaj od digitalne strategije.

Prema Deloitteovoj analizi, promjene koje su same sebi svrha i ne donose vrijednost nisu dovoljne. Organizacije mogu biti uspješnije ako komuniciraju konkretne inicijative sa svojim dionicima.

Deloitte je analizirao različite kombinacije triju ključnih čimbenika koji najviše utječu na tržišnu vrijednost poduzeća.

Kombinacija koja ima najpozitivniji učinak je ona koja uključuje digitalnu strategiju, usklađenost tehnologije sa strategijom i sposobnost za digitalnu promjenu. Poduzeća u kojima su prisutna sva tri čimbenika bilježe rast vrijednosti do pet posto.

Na vrednovanje poduzeća najviše utječe ako ono nije sposobno zaista prihvatiti digitalne promjene, iako mogu imati dobro ocjenjena druga dva čimbenika.

Pad vrijednosti i do devet posto

Ako poduzeće ima digitalnu strategiju koja je također usklađena s njezinom tehnologijom, ali ne može implementirati digitalne promjene, to uvelike smanjuje njezinu vrijednost. Posljedice su i do 10 puta veće od onih koje se vide kod drugog faktora smanjenja vrijednosti, a to je digitalizacija temeljena samo na tehnološkoj implementaciji.

Najnegativnija kombinacija predstavlja rizik od devet posto manje vrijednosti.

Sposobnost uvođenja digitalnih promjena stoga može uvelike potaknuti ili ograničiti stvaranje nove vrijednosti i najbolje ju je kombinirati s digitalnom strategijom koja je usklađena s tehnološkim ulaganjima.
Istraživanje pokazuje kako digitalna strategija koju poduzeće ostvaruje kroz specifične tehnološke investicije usklađene sa strategijom, kao i vlastita sposobnost uvođenja digitalnih promjena, mogu imati značajan utjecaj na vrednovanje poduzeća.

"Iako je digitalna transformacija proces koji traje, njena veličina, ali i ulozi stalno rastu. Poduzeća moraju iskoristiti mogućnosti koje nude tehnološke inovacije, to je ključ njihovog dugoročnog rasta.

Povezivanje digitalne strategije s realizacijom digitalnih inicijativa dokazani je način na koji lideri stvaraju ogromnu dodanu vrijednost za dionike", istaknula je Anamarija Mlinarić, voditeljica Deloitteova regionalnog sektora za tehnologije, medije i telekomunikacije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next