Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bliži se kraj prve faze izrade Strategije digitalne Hrvatske Istaknuto

Bliži se kraj prve faze izrade Strategije digitalne Hrvatske

Do 6. lipnja bit će zaprimani prijedlozi i ideje vezani uz ključna područja Strategije digitalne Hrvatske.

Pod koordinacijom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURD) i tvrtke Deloitte započeo je rad na definiranju nacrta prijedloga Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2030. godine.

Odluku o izradi Strategije donijela je Vlada na sjednici održanoj krajem srpnja 2021. godine. Izrada ovog dokumenta osigurana je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Postupak izrade Strategije pokrenut je sredinom svibnja ove godine. Podloga za izradu Strategije je indeks DESI, temeljem kojeg će biti određeni ciljevi i aktivnosti za njihovo ostvarivanje. Trebala bi predvidjeti potrebu uvažavanja postojećih standarda, najboljih praksi i načela dizajna kod razvoja novih usluga, sustava i platformi.

Četiri ključna područja

Strategija bi trebala pokrivati četiri prioritetna područja:

  • digitalizacija javne uprave i pravosuđa
  • razvoj širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža
  • razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta
  • digitalna tranzicija gospodarstva.

Prva faza definiranja Strategije podrazumijeva popunjavanje upitnika pripremljenih za radne skupine za sva četiri navedena ključna područja. Stoga ako smatrate kako imate što za reći i predložiti, uključite se sa svojim idejama i komentarima u područjima koja su vam najzanimljivija.

Rokovi za izradu Strategije su prilično kratki - prvi je u ponedjeljak, 6. lipnja - pa stoga nemojte propustiti priliku ako se želite uključiti u prvi dio njenog definiranja.

Hrvatska udruga poslodavaca ponudila je primjere digitalnih strategija država koje su ovaj dokument već definirale i usvojile prije nas. Među njima su Irska i Slovačka.

Nacionalna razvojna strategija 2030. izrađena je 2020. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next