Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Potop Alphabetove dionice zbog pogreške umjetne inteligencije Istaknuto

Potop Alphabetove dionice zbog pogreške umjetne inteligencije

Alphabet je izgubio sto milijardi američkih dolara tržišne vrijednosti nakon što je njegov novi softverski robot za brbljanje podijelio netočne informacije u promotivnom videu.

Vrijednost dionica tvrtke u čijem je vlasništvu Google skliznula je za do devet posto, uz trgovanje blizu tri puta veće od prosjeka u zadnjih 50 dana. Ta je dionica izgubila 40 posto vrijednosti tijekom 2022. godine, ali se oporavila za oko 15 posto od početka ove, sve do incidenta s Bardom.

Novinar Reutersa prvi je primijetio pogrešku u Googleovom oglasu za taj chatbot, vezanu uz podatak o tome koji je satelit prvi snimio planet izvan našeg Sunčevog sustava. Otkrivena je netom prije početka prezentacije.

Naime, to je otkriće pripisano svemirskom teleskopu James Webb, iako je prvi egzoplanet snimio Vrlo veliki teleskop Europskog južnog opservatorija još 2004. godine.

Loše vrijeme za propuste

Nakon što je OpenAI, startup u kojeg je Microsoft uložio milijardu USD i sprema se udesetostručiti taj iznos, predstavio softver ChatGPT u studenom 2022. godine Google pokušava uhvatiti priključak u razvoju generativne umjetne inteligencije, ne bi li održao vodeću poziciju u pretraživanju interneta i digitalnom oglašavanju.

U to su se, navodno, uključili i osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin, ne bi li ubrzali proces.

Iako su nekoliko godina bili predvodnici kad je riječ o inovacijama vezanim uz umjetnu inteligenciju, čini se kako nisu bili dovoljno agilni kako bi te tehnologije upotrijebili za poboljšavanje njihove internetske tražilice.

Tijekom predstavljanje Barda nije naznačeno kad i kako bi taj softver mogao biti integriran u Googleovu tražilicu. Microsoft je dan ranije ustvrdio kako je inačica njihove internetske tražilice Bing sa značajkama ChatGPT-a već dostupna javnosti.

Alphabetov neto prihod tijekom zadnjeg tromjesečja 2022. godine pao je s 20,14 mlrd. USD, koliko je bilo zabilježeno u istom razdoblju 2021., na 13,62 mlrd. USD. Bio je to najoštriji pad prihoda za Alphabet u zadnja četiri kvartala.

Prihodi od Googleovog oglašavanja, što uključuje tražilicu i YouTube, pali su 3,6 posto na 59,04 mlrd. USD, dok je ukupni prihod porastao za jedan posto na 76,05 mlrd. USD, što je drugi najslabiji rezultat ikad.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next