Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ChatGPT postat će dio Microsoftovog Azurea Istaknuto

ChatGPT postat će dio Microsoftovog Azurea

Microsoft je najavio kako će proširiti mogućnost pristupa softveru ChatGPT tvrtke OpenAI, temeljenom na umjetnoj inteligenciji.

ChatGPT bi uskoro trebao postati dostupan u sklopu Microsoftovog servisa računalstva u oblaku Azure. U divu iz Redmonda zbog toga očekuju nagli porast broja korisnika.

Microsoft je nedavno najavio kako će udesetostručiti svoje ulaganje u OpenAI, tvrtku koju su pokrenuli Elon Musk i Sam Altman. Već su u nju investirali milijardu američkih dolara, a sad navodno razmatraju novu rundu ulaganja u iznosu od deset mlrd. USD.

Široke mogućnosti primjene

Ako dođe do dogovora, Microsoftovo ulaganje bi njenu vrijednost podiglo na 29 mlrd. USD. U ovoj godini očekuju 200 milijuna USD prihoda, dok bi se u 2024. taj iznos trebao popeti na okruglih milijardu USD.

Zanimanje javnosti za OpenAI eksplodiralo je u studenom 2022. godine, nakon što su predstavili ChatGPT, robota za brbljanje koji može pisati prozu, poeziju i računalni kod, između ostalog.

Temelji se na generativnoj umjetnoj inteligenciji, koja novi sadržaj stvara nakon što prođe obuku na ogromnim količinama podataka. U Microsoftu se sad spremaju tu tehnologiju učiniti dostupnom još većem broju potencijalnih korisnika putem svojih servisa u računalnom oblaku, piše Reuters.

Trenutno provjeravaju aplikacije namijenjene klijentima kako bi smanjili mogućnost zlorabe softvera. Njihovi filteri, navodno, mogu otkriti štetan sadržaj kojeg korisnici unose ili tehnologija stvara.

U vrijeme kad izvori financiranja za startupove nisu izdašni kao prijašnjih godina poslovni potencijal takvog softvera privukao je pozornost fondova za rizični kapital, kako za OpenAI tako i za druge tvrtke koje se njime bave. Neke od njih već koriste generativnu umjetnu inteligenciju za
izradu marketinških sadržaja, sažimanju i prijevodu vijesti ili u potrazi za boljom ponudom usluga.

Među korisnicima servisa Azure OpenAI su CarMax, KPMG i drugi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next