Biz Tech web portal powered by vidi logo2

InfoDom završio europski projekt vrijedan 1,7 milijuna eura Istaknuto

Boris Blumenschein Boris Blumenschein

Tvrtka InfoDom je uspješno zaključila projekt CEKOM (Centar kompetencija) Food&Rural za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima.

Infodom je taj projekt s partnerima - Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kao suradnikom na projektu - započeo u svibnju 2020. godine.

Razvijeno je osam za korisnike besplatnih platformi, omogućena apsorpcija digitalne transformacije i industrije 4.0 u ruralnim područjima, otvoreni su potencijali za konkurentnost subjekata u ruralnim područjima te prilike za ubrzani društveni razvoj i očuvanje naseljenosti ruralnih područja, poručili su iz Infodoma.

Osam novih proizvoda na tržištu

Kroz aktivnosti istraživanja i razvoja provedenih u projektu, stvoren je digitalni ekosustav agrotehnoloških rješenja za uspješnu komercijalizaciju CEKOM-ovih rezultata koji se odnose na razvoj mehanizama učinkovitijeg korištenja resursa primjene znanja i inovacija u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane. Sustav bi trebao kontinuirano povezivati međusobno komplementarne skupine poduzeća, ljudi ili stvari koji dijele standardizirana rješenja.

Projekt je rezultirao s osam novih proizvoda na tržištu, koji zajedno čine jedinstvenu cjelinu: IoT platforma, sustav za podršku odlučivanju, distribucijska platforma za hranu, portal za razvoj ekosustava, sustav kontrolnih listi i samoprovjere, baza znanja, BigData platforma i portal zdravstvenog odnosno ruralnog turizma.

CEKOM je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od 13.140,060,37 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.762.038,35 kuna. U projektu je sudjelovalo 30-tak stručnjaka raznih profila.

"Naši stručnjaci te partneri u projektu uspješno su realizirali predviđene ishode Centra. Riječ je o dobrim praksama za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje će od sad biti dostupne za 170 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te malih i srednjih tvrtki koje će moći digitalizirati svoje poslovne procese", istaknuo je voditelj CEKOM-a i član uprave InfoDoma Boris Blumenschein.

Platforme su dostupne na www.foodandrural.eu i www.zdravoiprirodno.hr.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next