Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Političko oglašavanje vraća se na Twitter Istaknuto

Političko oglašavanje vraća se na Twitter

Kako bi povećao prihode, Twitter namjerava tijekom nadolazećih tjedana ukloniti zabranu političkog oglašavanja.

Zabrana je uvedena tijekom 2019. godine, uz obrazloženje kako doseg političkih poruka treba biti zarađen, ne kupljen. Po tome se Twitter razlikovao od drugih društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama, na kojima je političko oglašavanje bilo dozvoljeno.

Do njenog ukidanja dolazi u vrijeme kad se oglašivači povlače s Twittera ili suspendiraju oglašavanje dok ne vide kamo tu platformu Elon Musk namjerava povesti. Musk ih je pokušao odobrovoljiti, ali je i bio ušao u sukob s Appleom, optuživši ih kako "mrze slobodu govora u Americi" nakon što su obustavili oglašavanje.

Popuštanje oko aktivističkog oglašavanja

Twitter je također najavio kako će olabaviti pravila vezana uz aktivističko oglašavanje (recimo, teme kao što su društvena jednakost ili klimatske promjene) na području Sjedinjenih Država. Zasad nije poznato o kakvim se konkretno promjenama radi, ali su naznačili kako bi takvi oglasi trebali biti zemljopisno ograničeni.

Dosad su takvi oglasi bili dozvoljeni pod uvjetom da oglašivači ne koriste specifične filtere za ciljanje za te kampanje. No, Muskov tim to namjerava promijeniti, piše Tech Crunch. Tvrde kako će glavni cilj pri pregledu i odobravanju sadržaja oglasa tog tipa biti zaštita ljudi.

Podizanje razine prihoda bio je jedan od glavnih Muskovih ciljeva nakon preuzimanja Twittera. Iako je pokrenuo skuplju pretplatu Twitter Blue, i dalje velik dio prihoda stiže od oglašavanja.

Pošto su pripreme za izbore u SAD-u 2024. godine već počele, političke stranke i organizacije potrošit će sav novac koji mogu i smiju kako bi pridobile glasače. Koliki bi dio tog kolača Twitter mogao uzeti, zasad nije jasno. Prema podacima iz 2019. godine, u njihovu se blagajnu tijekom izbora 2018. slilo tri milijuna američkih dolara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next