Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk prodao je poveću količinu dionica Tesle Istaknuto

Elon Musk prodao je poveću količinu dionica Tesle

Prvi čovjek Tesle Elon Musk prodao je još dionica te tvrtke, u vrijednosti 3,6 milijardi američkih dolara.

S tom je prodajom Musk došao iznosa prodanih Teslinih dionica od blizu 40 mlrd. USD tijekom ove godine. Vrijednost dionice pala je na najnižu razinu u zadnje dvije godine.

Tijekom ove godine se prepolovila, što je bilo lošije i od drugih proizvođača i od burzovnog indeksa Nasdaq, koji je u istom razdoblju izgubio oko 30 posto na vrijednosti.

Razljutio inestitore

Prema podacima predanim regulatornim tijelima, od ponedjeljka do srijede tijekom ovog tjedna prodao je 22 milijuna dionica Tesle, koja je i dalje proizvođač automobila s najvećom tržišnom kapitalizacijom. Prije godinu dana Musk je držao udio od oko 17 posto Tesle. Sad je taj udio na razini od 13,4 posto.

Bila mu je to druga velika prodaja otkad je za 44 mlrd. USD preuzeo Twitter u listopadu ove godine. Prethodna tranša bila je prodana odmah po zaključenju akvizicije. Zasad nije jasno je li na bilo koji način povezana s tim preuzimanjem.

Ali, Musk je tim potezom uspio razljutiti investitore, koji ionako već smatraju kako Twitteru posvećuje suviše pozornosti, zbog čega trpi poslovanje Tesle.

Pošto je većina Muskovog bogatstva u Teslinim dionicama, i njegov je osobni imutak zabilježio drastičan pad. Od prošlog tjedna više nije najbogatiji čovjek svijeta. S prvog mjesta Forbesove ljestvice izgurao ga je šef tvrtke Louis Vutton Bernard Arnault.

Musk također vodi svemirsku tvrtku SpaceX i startup Neuralink, u kojem razvijaju sučelja za povezivanje ljudskog mozga s računalom.

Tesla se u međuvremenu i dalje muči s upornim logističkim izazovima. U listopadu su najavili kako ove godine neće isporučiti ciljani broj automobila. Zasad je još profitabilnija od konkurencije, koja ne uspijeva još zaraditi od prodaje električnih automobila, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next