Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Frcaju optužbe zbog TSMC-ove tvornice u SAD-u Istaknuto

Frcaju optužbe zbog TSMC-ove tvornice u SAD-u

Početak opremanja novog TSMC-ovog pogona u SAD-u za posljedicu je imao burne reakcije u Tajvanu.

Nakon što je osnivač tvrtke TSMC Moris Chang ustvrdio kako su nedavne promjene u geopolitici označile kraj globalizacije javno se oglasila i tajvanska ministrica gospodarstva Weng Mei-hua,

Ona, naime, smatra kako je globalna trgovina i dalje i te kako živa zahvaljujući institucijama poput Svjetske trgovinske organizacije. Ali, upozorila je kako se globalni ekosustav mijenja uslijed toga što države poduzimaju restriktivne mjere kako bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost.

Izjavu prema kojoj je TSMC sad američka tvrtka nazvala je pokušajem destabilizacije odnosa između Sjedinjenih Država i Tajvana koji pristiže iz Kine.

Isključivanje Tajvana iz lanca opskrbe ili internacionalizacija poslovanja?

O čemu se radi, pitate se? Pa, do problema je došlo nakon što je TMSC nedavno počeo opremati svoju novu tvornicu u američkoj saveznoj državi Arizoni. Svečanosti početka radova nazočili su ne samo direktori iz Applea, AMD-a i Nvidije, već i američki predsjednik Joe Biden osobno.

No, time nisu bili oduševljeni u Tajvanu, odakle je TSMC, gdje su se mogle čuti optužbe kako ta tvrtka izostavlja Tajvan iz globalnog opskrbnog lanca poluvodičima. Bilo je i tvrdnji kako je zbog otvaranja pogona u Arizoni TSMC postao američkom tvrtkom.

Pobornici otvaranja pogona u SAD-u ističu kako je riječ o internacionalizaciji poslovanja jednog od najvažnijih svjetskih proizvođača procesora.

TSMC bi u Arizoni od 2024. godine trebao početi proizvoditi čipove N4 i do 2026. skalirati proizvodnju kako bi mogla podržati tri-nanometarsku tehnologiju. Američkim tvrtkama poput AMD-a to bi trebalo pomoći u proizvodnji procesora bliže domaćem tržištu.

Njihov glavni konkurent u ovom tržišnom segmentu je Intel, u kojem planiraju proizvoditi dva-nanometarske procesore tijekom prve polovice 2024. U TSMC-u namjeravaju početi s proizvodnjom temeljenom na toj tehnologiji u Tajvanu tijekom 2025. godine, piše WCCFTech.

Suparništvo između Intela i TSMC-a zaoštrilo se nakon što je tajvanska tvrtka značajno tehnološki napredovala, a Amerikanci pokrenuli proizvodnju za druge naručitelje.

Američki Berkshire Hathaway kupio je nedavno dionice TSMC-a vrijedne više od 4,1 milijarde američkih dolara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next