Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia nadmašila očekivanja, zarada nešto slabija Istaknuto

Nvidia nadmašila očekivanja, zarada nešto slabija

Nvidia je u trećem tromjesječju 2022. godine nadmašila očekivanja kad je riječ o prihodima, ali je podbacila po pitanju zarade po dionici.

Div među proizvođačima grafičkih čipova uprihodio je 5,93 milijarde američkih dolara (očekivalo se 5,79 mlrd. USD).

Oba glavna izvora prihoda ostvarila su rezultate bolje od prognoziranih. Hardver namijenjen igranju donio je 1,57 mlrd. USD, dok su podatkovni centri ostvarili 3,83 mlrd. USD prihoda. Pritom su prihodi od podatkovnih centara rasli za 31 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, ali su prihodi od hardvera za računalne igre pali za 51 posto.

Zarada po dionici bila je 0,58 američkih centi (naspram 0,7, koliko se očekivalo).

Pod pritiskom pada potražnje

Što se zadnjeg ovogodišnjeg kvartala tiče, u Nvidiji očekuju kako će se u njihovu blagajnu sliti šest mlrd. USD, nešto manje od očekivanih 6,09 mlrd. USD.

Kao i kod drugih velikih tehnoloških tvrtki koje se bave proizvodnjom, poslovanje Nvidije je pod pritiskom zbog smanjenja potražnje nakon eksplozivnog rasta zabilježenog tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Nvidia je tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja smanjila proizvodnju čipova, nastojeći svoje zalihe uskladiti s takvim trenutnim stanjem na tržištu, piše Yahoo Finance.

Probleme im stvara i zabrana izvoza naprednih procesora u Kinu, koju su nametnule vlasti Sjedinjenih Država.

Ponajprije se to odnosi na novi čip A800, koji je trebao zamijeniti model A100. Američke vlasti strahuju kako bi se mogao naći u uređajima koje se koristi u vojne svrhe.

Nvidia je također najavila suradnju s Microsoftom u gradnji jednog od najmoćnijih superračunala za umjetnu inteligenciju, temeljenog na njihovim procesorima i Microsoftovoj infrastrukturi Azure.

Novo bi superračunalo trebalo služiti za obuku drugih velikih sustava s umjetnom inteligencijom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next