Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Berkshire Hathaway kupio poveći udio u TSMC-u Istaknuto

Berkshire Hathaway kupio poveći udio u TSMC-u

Berkshire Hathaway kupio je dionice tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vrijedne više od 4,1 milijarde američkih dolara.

Po objavi te vijesti vrijednost TSMC-ovih dionica porasla je za 7,9 posto. Prošlog mjeseca cijena im je bila dosegla najnižu razinu u zadnje dvije godine, zbog naglog usporavanja potražnje na globalnoj razini.

Osim tvrtke Warrena Buffetta, među TSMC-ovim inozemnim ulagačima su fondovi za upravljanje imovinom BlackRock i grupacija Vanguard te singapurski fond GIC.

Iako Berkshire obično ne ulaže većinu sredstava kojima upravlja u tehnološke tvrtke, kad to čini često prednost daje kompanijama za koje smatra kako imaju kompetitivnu prednost na tržištu, nerijetko zbog njihove veličine.

Dosad promjenjiv uspjeh s tehnološkim tvrtkama

TSMC izrađuje procesore za Apple, Qualcomm i Nvidiju. Tijekom proteklog tromjesječja zabilježili su rast zarade od 80 posto, ali su također i upozorili na mogući značajan pad potražnje za njihovim proizvodima.

Berkshireova ulaganja u tehnološke tvrtke dosad su bila promjenjivog uspjeha.

Investicija u IBM koja je trajala dulje od šest godina tijekom zadnjih deset nije se pokazala naročito isplativom, ali bi se mogli naplatiti na udjelu u Appleu, vrijednom 126,5 mlrd. USD, kojeg Buffet vidi više kao tvrtku koja se bavi proizvodima široke potrošnje.
Apple je daleko najveći pojedinačni dio portfelja Berkshire Hathawaya, vrijednog 306,2 mlrd. USD, piše Reuters.

Preuzimanje udjela TSMC-u su objavili nešto manje od tri mjeseca nakon što su počeli smanjivati deset godina star i više milijardi USD vrijedan udio u tvrtci BYD, najvećem kineskom proizvođaču električnih vozila.

Tijekom trećeg tromjesječja 2022. Berkshire je povećao udjele u tvrtkama Chevron, Occidental Petroleum, Celanese, Paramount Global i RH. S druge strane, prodali su udjele u Activision Blizzardu, Bank of New Yotk Mellonu, General Motorsu, Krogeru i US Bancorpu.

Danas 92-godišnji Buffett na čelu je Berkshire Hathawaya od 1965. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next