Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple će do kraja godine isporučiti manje iPhonea nego što se očekivalo Istaknuto

Apple će do kraja godine isporučiti manje iPhonea nego što se očekivalo

Apple očekuje kako će zbog pada proizvodnje isporučiti manje primjeraka modela pametnog telefona iPhone 14 nego što je bilo najavljeno.

Do značajnog zastoja u proizvodnji došlo je u tvornici tvrtke Foxconn u gradu Zhengzhou (Kina) uslijed pojave koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, ali i u vrijeme kad su pripreme za blagdansku sezonu u punom jeku.

Potražnja za pametnim telefonima dosad je pomagala Appleu u održavanju glave iznad vode dok su brojne velike tehnološke tvrtke u problemima zbog smanjenja potrošnje i inflacije. Ali, čini se kako ih neće moći isporučiti u obećanim količinama i rokovima pa će kupci biti prisiljeni na čekanje.

Slabija potražnja za jeftinijim modelima

Spomenuti proizvodni pogon u središtu Kine - jedan od najvećih na svijetu kad je riječ o Appleovim mobitelima - značajno je smanjio proizvodnju zbog kineske politike nulte tolerancije prema koronavirusu odgovornom za dvogodišnju pandemiju.

Kina je objavila najveći broj novozaraženih koronavirusom u zadnjih šest mjeseci. Nema naznaka kako će stroge mjere za suzbijanje njegovog širenja biti ublažene u dogledno vrijeme.

Radi istog su razloga globalne tvrtke kao što su Canada Goose Holdings i Estee Lauder bile prisiljene zatvoriti lokalne trgovine i srezati predviđanja.

Reuters je prošlog mjeseca prognozirao kako bi u tvornici u Zhengzhou tijekom studenog moglo biti proizvedeno i do 30 posto manje iPhonea. Ta tvornica inače zapošljava oko 200 tisuća radnika.

Tvrtka za istraživanje tržišta TrendForce procjenjuje kako bi isporuke iPhonea u zadnjem tromjesječju 2022. godine mogle biti manje za dva do tri milijuna od očekivanih 80 milijuna primjeraka. U samom Appleu očekuju kako će smanjiti proizvodnju iPhonea 14 za barem tri milijuna primjeraka uslijed slabije potražnje za jeftinijim modelima.

Također predviđaju kako će doći i do usporavanja rasta prihoda u zadnjem ovogodišnjem kvartalu u odnosnu na prethodni, kada je bio na razini od osam posto.

Prihodi bi tako od listopada do prosinca trebali porasti za tri posto, a prodaja iPhonea na dva posto i donijeti 73 milijarde američkih dolara.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next