Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kinezi od Amerikanaca traže ukidanje ograničenja izvoza čipova Istaknuto

Kinezi od Amerikanaca traže ukidanje ograničenja izvoza čipova

Vrijednost dionica kineskih tehnoloških divova Alibabe i Tencenta, kao i proizvođača čipova iz te države, pala je nakon što su Sjedinjene Države uvele nove mjere ograničavanja izvoza.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je širok raspon mjera ograničaanja izvoza, među kojima je i onemogućavanje pristupa određenoj vrsti poluvodiča proizvedenoj bilo gdje u svijetu uz pomoć američke opreme.

Paket mjera usmjeren protiv Kine mogao bi prerasti u najveću promjenu američke politike u segmentu izvoza tehnologije još od '90-tih godina prošlog stoljeća.

Mjere, od kojih će neke stupiti odmah na snagu, bi mogle usporiti razvoj kineske industrije procesora te naprednih komercijalnih i istraživačkih mogućnosti primjene, s naglaskom na naoružanje, umjetnu inteligenciju, poadatkovne centre i druga područja u kojima se koristi napredne čipove i superračunala.

Najviše će biti pogođeni najveći

Američke tvrtke moraju prestati opskrbljivati kineske proizvođače s opremom za izradu razmjerno naprednijih procesora. Za logičke čipove ograničenje je ispod 16 nanometara, DRAM čipove ispod 18 nm, a NAND čipove s 28 slojeva i više. Isporuke će biti moguće samo uz posebnu dozvolu vlasti.

Kina se snažno usprotivila uvođenju novih ograničenja. Vlasti te države pozvale su službeni Washington na njihovo žurno ukidanje, upozoravajući kako odlaganjem nanose štetu ne samo kineskim tvrtkama, već i američkim izvoznicima.

Do uvođenja ograničenja dolazi u vrijeme kad je globalna industrija poluvodiča već u problemima zbog pada potražnje za računalima, pametnim telefonima i drugim elektroničkim uređajima, što će se negativno odraziti na prihode, piše Reuters.

Među najteže pogođenima bit će najveći proizvođači kao što su Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) i tvrtka Hua Hong Semiconductor, kao i Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) i Changxin Memory Technologies (CXMT), koje posluju uz podršku kineske države.

Kineski proizvođači čine tek mali dio globalnog tržišta proizvodima temeljenima na poluvodičima, ali kontroliraju oko 70 posto domaćeg tržišta. Procjenjuje se kako su YMTC i CXMT imali ozbiljne izglede za proboj na globalno tržište i ravnopravnu borbu s velikim igračima kao što su Samsung i Micron Technology.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next