Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FTC prijeti tužbama zbog zaštite podataka o pobačajima Istaknuto

FTC prijeti tužbama zbog zaštite podataka o pobačajima

Tehnološke tvrtke i trgovci podacima koji zlorabe ili na zavaravajući način prikažu kako upravljaju podacima Amerikanaca mogli bi postati predmetom istrage, upozorila je agencija Federal Trade Commission (FTC).

Ta je regulatorna agencija ponovila kako će pokrenuti istrage i tužbe protiv tvrtki koje na nepošten način ili zavaravajući koriste podatke građana Sjedinjenih Država nakon uredbe administracije predsjednika Joea Bidena kojom se od nje i drugih agencija traži zaštita žena koje žele obaviti pobačaj.

Otkad je američki Vrhovni sud poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea aktivisti za zaštitu građanskih sloboda upozoravaju kako bi ogromne količine digitalnih podataka koje Amerikanci stvaraju mogle otkriti jesu li posjetili kliniku za pobačaj ili tražili informacije o tome kako obaviti taj zahvat.

Anonimizirani podaci u fokusu

U FTC-u će se naročito fokusirati na to jesu li zdravstveni podaci doista anonimizirani. Naime, više je istraživanja pokazalo kako je razmjerno jednostavno izvući podatke o konkretnom pojedincu iz anonimiziranih setova podataka.

Također su podsjetili kako su već podnosili tužbe protiv tvrtki zbog prikupljanja više podataka nego što su dobili dozvolu korisnika, kao i zbog zadržavanja korisničkih podataka na neograničeno vrijeme. Tako su, recimo, prošle godine nagodbom okončali tužbu protiv tvrtke Flo Health, čiju aplikaciju za praćenje plodnih dana koristi više od sto milijuna Amerikanki.

Tužili su ih zbog navodnog dijeljenja podataka o trudnoći i drugih s Facebookom i Googleom, iako su naveli kako će ih koristiti isključivo u vlastite svrhe.

Prema podacija FTC-a, pojedini trgovic podacima mogu raspolagati tisućama informacija o svakom potrošaču u SAD-u. Šefica te agencije Lisa Khan rekla je kako razmatraju novu zakonsku regulativu kako bi obuzdali industriju komercijalnog praćenja i nadzora, kako ju je nazvala.

U proceduri u američkom Kongresu trenutno je zakon koji bi mogao po prvi puta u povijesti SAD-a postaviti temeljna digitalna prava za sve Amerikance na nacionalnoj razini, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next