Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft dobio spor oko kupnje Activision Blizzarda protiv FTC-a Istaknuto

Microsoft dobio spor oko kupnje Activision Blizzarda protiv FTC-a

Spor Savezne trgovinske komisije (FTC) protiv Microsofta je završen, sutkinja je odlučila odbiti privremenu zabranu FTC-a.

Kalifornijska sutkinja dopušta Microsoftu da zaključi svoju akviziciju Activision Blizzarda nakon pet dana napornog svjedočenja. Microsoft se još uvijek suočava s tekućim antitrustovskim slučajem Federalne trgovinske komisije, ali sutkinja Jacqueline Scott Corley saslušala je argumente i FTC-a i Microsofta te odlučila odbiti zahtjev regulatora za privremenu zabranu.

U odluci koja je jučer podnesena, sutkinja Corley izjavila je sljedeće:

Microsoftovo preuzimanje Activisiona opisano je kao najveće u povijesti tehnologije. Zaslužuje poštenu analizu. Ta analiza se isplatila: Microsoft se svim sredstvima obvezao, i to pismeno, javno i putem suda, da će zadržati Call of Duty na PlayStationu tijekom idućih 10 godina i osigurati jednak tretman s Xboxom. Sklopili su dogovor s Nintendom kako bi donijeli Call of Duty na Switch. Također su sklopili nekoliko dogovora kako bi prvi put donijeli Activisionov sadržaj na nekoliko usluga za igranje u oblaku. Odgovornost ovog suda u ovom slučaju je ograničena. Treba odlučiti hoće li, bez obzira na trenutne okolnosti, spajanje biti zaustavljeno - možda čak i prekinuto - do rješavanja FTC-ove administrativne akcije. Iz gore navedenih razloga, sud smatra da FTC nije pokazao vjerojatnost da će uspjeti u tvrdnji da bi ovaj posebni vertikalni spoj u ovoj određenoj industriji mogao značajno smanjiti konkurenciju. Naprotiv, dokazi ukazuju na veći pristup igri Call of Duty i drugom Activisionovom sadržaju za potrošače. Zahtjev za privremenu zabranu stoga se ODBIJA.

Sutkinja Corley jasno je stala na stranu Microsofta glede obveza da Call of Duty ostane na PlayStationu i čak proširi igru na Nintendo Switch. Unatoč FTC-ovom propitkivanju Microsoftovih dogovora oko clouda, sutkinja Corley uzela ih je u obzir pri donošenju svoje odluke. Sudska presuda čak se slaže s Microsoftom oko toga da Nintendo Switch pripada tržištu konzola, ali također prihvaća da FTC može razumno tvrditi suprotno. Sutkinja Corley se također složila s FTC-om da tržište konzola ne obuhvaća osobna računala.

U izjavi nakon odluke suca Corley, predsjednik Microsofta Brad Smith izjavio je da je tvrtka „zahvalna sudu u San Franciscu na brzoj i temeljitoj odluci te se nadamo da će drugi sudovi nastaviti raditi na brzom rješavanju“. Phil Spencer, voditelj Xboxa i ključni svjedok u suđenju, također je objavio reakciju na Twitteru: „Zahvalni smo sudu što je brzo odlučio u našu korist. Dokazi su pokazali da je sporazum s Activision Blizzardom dobar za industriju i tvrdnje FTC-a o prebacivanju konzola, pretplati na više servisa za igranje i oblaku ne odražavaju stvarnosti gaming tržišta“, rekao je Spencer.

Activision Blizzard također je reagirao na tu odluku. „Naše spajanje bit će korisno za potrošače i radnike“, izjavio je Bobby Kotick, izvršni direktor Activision Blizzarda. „To će omogućiti natjecanje umjesto da dopusti zacementiranim liderima na tržištu da i dalje dominiraju našom brzo rastućom industrijom“.

U izjavi je glasnogovornik FTC-a, Douglas Farrar, rekao da FTC još uvijek planira sljedeći potez. „Razočarani smo ishodom, s obzirom na jasnu prijetnju koju ovo spajanje predstavlja otvorenom natjecanju u cloud gamingu, pretplatničkim uslugama i konzolama. U sljedećim danima objavit ćemo naš sljedeći korak kako bismo nastavili borbu za očuvanje konkurencije i zaštitu potrošača“, rekao je Farrar.

Odluka suca sada omogućava Microsoftu da realizira svoj sporazum s Activision Blizzardom prije roka 18. srpnja, ali samo ako je tvrtka voljna zatvoriti mimo Velike Britanije ili ako je Britanska regulatorna agencija za konkurenciju i tržišta (CMA) voljna pregovarati o nekoj vrsti rješenja. Britanski regulator je u travnju pokušao blokirati Microsoftovu predloženu akviziciju, a Microsoft se trenutno žali na tu odluku, s raspravom koja će početi 28. srpnja.

MLex je prošlog mjeseca izvijestio da Microsoft istražuje mogućnosti za zaključivanje sporazuma unatoč blokadi u Velikoj Britaniji, što je zapravo i uzbunilo FTC dovoljno da zatraže zabranu. CMA je također podnijela zahtjev za odgodu Microsoftove žalbe na odluku o preuzimanju Activision Blizzarda, sa zahtjevom baš usred suđenja FTC protiv Microsofta. Žalbeni sud za tržišno natjecanje (CAT) odbio je taj zahtjev, jer bi to odgurnulo žalbeni postupak od srpnja do listopada – „suprotno pravdi i poštenju“.

Ubrzo nakon odluke sutkinje Corley, CMA i Microsoft su se dogovorili da privremeno zaustave svoju pravnu bitku u Velikoj Britaniji kako bi pregovarali o tome kako bi se mogao izmijeniti sporazum o preuzimanju Activision Blizzarda kako bi se riješile CMA-ine brige u vezi s cloud gamingom. CAT će trebati odobriti ovu pauzu, ali sve više izgleda da su sve strane spremne postići rješenje u Velikoj Britaniji.

Europski regulatori su dali zeleno svjetlo sporazumu u svibnju, pa Microsoft sada teoretski može zaključiti posao bez Velike Britanije i bez zabrane u SAD-u koja bi mu to sprječavala. To je ipak kompliciran scenarij, a jasno je da i Microsoft i CMA žele izbjeći tu situaciju.

FTC će sada imati priliku uložiti žalbu na odluku sutkinje Corleya prije 23:59 14. srpnja po lokalnom vremenu, ali regulator nije uložio žalbu na odluku suda koja je dozvolila da Meta preuzme Within, stoga bi mogao odustati od slučaja protiv Microsofta i Activision Blizzarda.

Ako sudski nalog ostane na snazi, ovo bi bila druga velika poraz za Linu Khan, predsjednicu FTC-a, kao šeficu regulatora. Khan juri za velikim tehnološkim kompanijama otkad je potvrđena kao šefica agencije 2021. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next