Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Postignut dogovor o europskom Zakonu o podacima Istaknuto

Postignut dogovor o europskom Zakonu o podacima

Države članice i zakonodavci Europske unije dogovorili se o pravilima koja reguliraju način na koji velike tehnološke i druge tvrtke smiju koristiti europske potrošačke i korporativne podatke, uz mjere zaštite protiv nezakonitog pristupa vladama izvan Unije.

Europska komisija predložila je Zakon o podacima prošle godine kako bi obuhvatio podatke generirane u pametnim napravama, strojevima i potrošačkim proizvodima, u sklopu niza zakona usmjerenih na obuzdavanje moći američkih tehnoloških divova.

Zabrinutost Unije oko prijenosa podataka porasla je nakon otkrića bivšeg suradnika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena 2013. godine o masovnom neovlaštenom američkom nadzoru.

Dogovor je postignut nakon sedam sati razgovora.

Veća kontrola svima, ustupci industriji

"Sporazum o Zakonu o podacima prekretnica je u preoblikovanju digitalnog prostora. Na putu smo uspješne podatkovne ekonomije EU koja je inovativna i otvorena - pod našim uvjetima", rekao je povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Novo zakonodavstvo daje i pojedincima i tvrtkama veću kontrolu nad njihovim podacima generiranim putem pametnih objekata, strojeva i uređaja, dopuštajući im jednostavno kopiranje ili prijenos podataka s različitih usluga. Također daje potrošačima i tvrtkama odluku o tome što se može učiniti s podacima koje generiraju njihovi povezani proizvodi.

Zakon olakšava prijelaz na druge pružatelje usluga obrade podataka, uvodi zaštitne mjere protiv nezakonitog prijenosa podataka od strane pružatelja usluga u oblaku i predviđa razvoj standarda interoperabilnosti podataka za ponovnu upotrebu između sektora.

Proizvođači su razvodnili pokušaj da ih se prisili na dijeljenje podataka s trećim stranama radi pružanja naknadnih ili drugih usluga temeljenih na podacima. Siemens i SAP strahovali su kako bi to moglo otvoriti put za curenje poslovno osjetljivih podataka.

Takvi zahtjevi za dijeljenjem podataka mogu biti odbijeni u iznimnim okolnostima u kojima bi se operateri mogli suočiti s "ozbiljnim i nepopravljivim ekonomskim gubicima" koji potkopavaju njihovu ekonomsku održivost, piše Reuters. Nacionalno tijelo s odgovarajućim ovlastima može pravovremeno preispitati i poništiti takvu jednostranu odluku operatora.

Skupina za lobiranje The Information Technology Industry Council (ITI) kritizirala je širok opseg Zakona.

"I dalje smo zabrinuti zbog širokog i dvosmislenog pristupa Zakona o dijeljenju podataka, uključujući širenje proizvoda i usluga koji su izvorno obuhvaćeni i zaštitne mjere za zaštitu poslovnih tajni, kao i pravila koja utječu na međunarodne prijenose neosobnih podataka, “, rekao je glavni direktor za Europu ITI-ja Guido Lobrano.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next