Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft će zbog inflacije zaposlenicima povećati plaće Istaknuto

Microsoft će zbog inflacije zaposlenicima povećati plaće

Glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella najavio je podizanje plaća u toj tvrtci zbog rasta inflacije i otežanih uvjeta na tržištu rada.

Inflacija je u Sjedinjenim Državama tijekom travnja dosegla 8,3 posto, blizu najviše razine u zadnjih 40 godina. Istovremeno je nezaposlenost u padu - tijekom istog mjeseca iznosila je 3,6 posto.

Na promjene u uvjetima poslovanja tehnološke su tvrtke odgovorile povećanjem plaća.

Googleova matična tvrtka Alphabet prilagodila je sustav ocjenjivanja kako bi omogućila isplatu većih plaća, dok su se u Amazonu obvezali na više nego dvostruko veći minimalac za njihove zaposlenike.

Otkazi i stagnacija plaća direktora

Microsoft će izdvojiti više novca za plaćanje zaposlenika koji su na početku i u sredini svojih karijera, kao i onih u posebnim područjima. To će, između ostalog, obuhvatiti i nekoliko razina u hijerarhiji pozicija softverskih inženjera.

Tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala Microsoft je povećao ulaganja u istraživanje i razvoj, što je uključilo porast plaća i naknada, za 21 posto. Ta su ulaganja rasla pet tromjesječja zaredom.

Pojedine manje tvrtke, poput Carvane i Robinhooda, morale su posegnuti za otkazima, piše CNBC.

S druge strane, dioničari Intela su glasovali protiv povećanja plaća za direktore te tvrtke.

Glasovanje je savjetodavnog karaktera pa se neće odmah odraziti na iznose koje Intel isplaćuje ljudima koji ga vode, ali je signal kako dioničari pomno prate što i kako radi glavni izvršni direktor Pat Gelsinger dok pokušava presložiti poslovanje tvrtke.

Gelsinger je preuzeo kormilo u veljači 2021. godine. Za tu je godinu primio milijun američkih dolara plaće, 1,75 mil. USD bonusa, više od 140 mil. USD u dionicama i blizu 30 mil. USD u opcijama na dionice.

Zaokret u poslovanju kojeg predvodi predviđa velike investicije u gradnju novih tvornica čipova, kao i proizvodnju procesora za druge naručitelje.

I dioničari američkog telekom diva AT&T-ja su u travnju ove godine glasovali protiv povećanja plaća vrhu uprave te tvrtke.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next