Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Veliki zaokret za Intel: Nove tvornice, proizvodnja čipova za druge... Istaknuto

Veliki zaokret za Intel: Nove tvornice, proizvodnja čipova za druge...

Novi glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger najavio je gradnju dviju novih tvornica procesora, vrijednih 20 milijardi američkih dolara.

Taj će iznos biti potrošen na proširenje postojećih pogona Ocotillo u saveznoj državi Arizoni (Sjedinjene Države).

Gelsinger je također objavio kako će Intel više proizvodnje svojih čipova prepustiti drugim proizvođačima, ali će također pokrenuti i novi ogranak Foundry Services, čija će zadaća biti proizvodnja čipova drugih tvrtki.

Najave su dio nove strategije "Intel Design and Manufacturing 2.0", koju čine tri sastavnice.

Osmišljavanje i proizvodnja čipova nastavit će biti ključan dio Intelovog poslovanja. Ali, od 2023. godine u većoj će mjeri koristiti pogone drugih proizvođača kao što su TSMC, Samsung i Global Foundries za izradu "proizvoda koji su srž Intelove računalne ponude".

Zaokret u ključnom trenutku

Intel će također otvoriti vrata svojih pogona drugim proizvođačima. Intel Foundry Services predvodit će Randhir Thakur, inače zadužen za vođenje lanaca opskrbe u toj tvrtci. Ta će tvrtka poslovati samostalno i razvijati temeljne procesore x86, Arm i RISC-V za vanjske naručitelje.

Pogoni će biti smješteni u Europi i SAD-u što je, piše Verge, pogodnost koju konkurenti kao što je TSMC ne mogu ponuditi. Među Intelovim partnerima su IBM, Qualcomm, Microsoft, Google i drugi. Moglo bi doći do proširenja pogona i u drugim dijelovima svijeta.

Najavljena je i nova suradnja s IBM-om na području istraživanja i razvoja, a u Intelu za listopad ove godine planiraju i nasljednika konferencije Intel Developer Forum.

Zaokret u poslovanju dolazi u ključnom trenutku za Intel, pritisnut sve žešćom konkurencijom AMD-a i Applea, ali i u vrijeme kad je svijet suočen s rastućom nestašicom čipova koja prijeti odgađanjem predstavljanja niza proizvoda i povećanjem cijena uređaja u rasponu od pametnih telefona do električnih automobila.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next