Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Huaweiju zbog sankcija pali prihodi, prvi put u zadnjih 20 godina Istaknuto

Huaweiju zbog sankcija pali prihodi, prvi put u zadnjih 20 godina

Huawei je tijekom 2021. godine po prvi put zabiježio pad prihoda na godišnjoj razini, ponajviše zbog sankcija Sjedinjenih Država.

Ipak, zarada im je rasla nakon što su se fokusirali na povećanje profitabilnosti poslovanja.

Tijekom prošle godine Huawei je ostvario 99,9 milijardi američkih dolara prihoda, za 28,5 posto manje nego u 2020. godini. To im je prvi pad prihoda od 2002. godine, otkad su javno dostupni podaci o njihovom poslovanju.

Osim američkih sankcija, za pad prihoda u toj su tvrtci okrivili probleme u lancima opskrbe i pad potražnje za mrežama 5G na kineskom tržištu. Neto zarada je rasla za 75,9 posto, na oko 17 mlrd. USD.

Sankcije pojele prihode

Huawei je na Entity List, crnoj listi tvrtki kojima američka poduzeća mogu isporučivati ključne komponente i softver samo uz ograničenja, završio tijekom administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Američke su se vlasti na to odlučile kako bi Huaweiju dokinule pristup naprednim procesorima za pametne telefone i drugi hardver, ali su Kinezi bili ostali i bez Googleovog te drugog softvera.

Zbog toga je Huawei izgubio veliki dio udjela u globalnom tržištu pametnih telefona kojeg je do tada držao. Prihod odjela zaduženog za mobitele pao je blizu za 50 posto, na oko 38 mlrd. USD.

Amerikanci su Huawei također proglasili prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i pozvali druge države da ne koriste njihovu telekomunikacijsku opremu za mreže 5G. Odjel koji se bavi telekomunikacijskom opremom zabilježio je blaži, ali ipak značajan pad prihoda - za oko sedam posto, na 44,1 mlrd. USD.

Dobro je poslovao jedino odjel namijenjen poslovnim korisnicima, u sklopu kojeg je i dio tvrtke koji se bavi uslugama u računalnom oblaku.

Kako bi ublažio posljedice američkih sankcija, Huawei je značajno ulagao u druga područja (poput, primjerice, automobilske industrije), a pojačali su i ulaganja u istraživanje i razvoj (22,3 mlrd. USD tijekom 2021. godine), piše CNBC.

Huawei nije izlistan na burzama kapitala, ali objavljuje godišnja financisjka izvješća, koja su navodno pregledali u tvrtci KPMG.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next