Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HP kupuje proizvođača slušalica za 3,3 mlrd. USD Istaknuto

HP kupuje proizvođača slušalica za 3,3 mlrd. USD

HP će preuzeti Poly, tvrtku koja proizvodi audio i video uređaje, za 1,7 milijardi američkih dolara u gotovini.

U HP-u očekuju kako će im akvizicija pomoći u boljem pozicioniranju na dulji rok, naročito u segmentu tržišta namijenjenom hibridnom radu, kombinaciji rada od kuće i u uredu.

Za Poly - nekad poznat kao Plantronics - ponudili su 40 USD po dionici, što je za oko 53 posto više od zadnje cijene postignute do zatvaranja burze. Uključujući i dug, preuzimanje će HP koštati 3,3 mlrd. USD. Transakcija bi trebala biti zaključena do kraja ove godine. Ako ne uspije HP će Polyju morati platiti 66 milijuna USD naknade, piše Reuters.

Zasad nije poznato hoće li nakon preuzimanja Poly nastaviti poslovati zasebno ili će postati dijelom HP-a, kao ni hoće biti kadrovskih promjena u vrhu tvrtke.

Kraj samostalnosti za Poly

Poly je ranije bio najpoznatiji po slušalicama i sličnoj audio opremi. No, već su u procesu preusmjeravanja fokusa poslovanja na proizvode za poslovne svrhe, kao što su zvučnici za sobe za sastanke i kamere za video konferencije.

Bili su, piše Engadget, među prvim tvrtkama koje su proizvodile bežične slušalice s tehnologijom Bluetooth i prednjačili kad je riječ o bežičnim glasovnim pozivima.

Ali, nisu se mogli nositi s konkurencijom velikih tvrtki poput Applea, Bosea i Sonyja, usprkos tome što su često bili jeftiniji od njih s proizvodima usporedive kvalitete. Rebrandiranje i promjena fokusa bili su, na neki način, priznanje kako ne mogu više sudjelovati u toj tržišnoj utakmici.

Tijekom 2018. godine pregovarali su s Logitechom o mogućem preuzimanju. Iako su bili blizu dogovora, on nikad nije postignut.

Pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 potaknula je dosad nekoliko većih akvizicija u svijetu IT-ja.

Između ostalog, proizvođač poslovnog softvera Salesforce preuzeo je tijekom prošle godine aplikaciju za razmjenu poslovnih poruka Slack Technologies za 27,7 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next