Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google preuzima Mandiant, platit će 5,4 mlrd. USD Istaknuto

Google preuzima Mandiant, platit će 5,4 mlrd. USD

Primarna zadaća tvrtke za računalnu sigurnost Mandiant bit će zaštita Googleovih korisnika usluga u računalnom oblaku.

Google će za Mandiant, tvrtku osnovanu 2004. godine, platiti 23 američka dolara po dionici. Isplata će biti obavljena u gotovini. Očekuje se kako bi transakcija trebala biti zaključena do kraja ove godine.

Dobije li akvizicija zeleno svjetlo regulatornih agencija i Mandiantovih dioničara, bit će to drugo najveće Googleovo preuzimanje dosad.

Sad je na drugoj poziciji preuzimanje tvrtke Nest, koja se bavi uređajima za pametni dom, za 3,2 mlrd. USD prije osam godina. Na prvom mjestu je kupovina tvrtke Motorola Mobility za 12,5 milijardi USD 2012. godine. No, dvije godine kasnije prodali su ju Lenovu za 2,9 mlrd. USD.

Fokus na sigurnosna rješenja po mjeri

Mandiant bi se trebao priključiti Google Cloudu, odjelu za računalstvo u oblaku koji još kaska za tržišnim liderima (Microsoft Azure i Amazon Web Service). Trebali bi osigurati isporuku cjelovitih sigurnosnih rješenja te ojačati i povećati sadašnju ponudu alata za zaštitu.

Čini se kako će ih u Googleu koristiti za izradu rješenja po mjeri za velike klijente ili prilagodbu postojećih u tom smjeru, s naglaskom na financijsku industriju, trgovinu i zdravstvo te umjetnu inteligenciju i automatizaciju.

Google Cloud je u četvrtom tromjesječju prošle godine zabilježio porast prihoda za 45 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Uprihodili su 5,54 mlrd. USD, uz operativni gubitak od 890 milijuna USD.

Tržišna vrijednost Mandianta trenutno je oko 5,25 mlrd. USD. Prethodno su bili pod okriljem brenda FireEye, koji je u međuvremenu prodan. FireEye je pomogao Microsoftu u otkrivanju hakerskog napada na državne računalne sustave SolarWinds tijekom 2019. i 2020. godine.

Analitičari očekuju kako će Googleova odluka o kupovini Mandianta nagnati Amazon i Microsoft na slične poteze, piše CNBC. Među kandidatima za preuzimanje mogle bi se naći tvrtke kao što su Varonis, Tenable, CyberArk, Qualys, Rapid7, SailPoint i Ping.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next