Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Porsche zbog rata u Ukrajini u potpunosti obustavlja proizvodnju Istaknuto

Porsche zbog rata u Ukrajini u potpunosti obustavlja proizvodnju

Na Twitteru je objavljen interni Porscheov memorandum prema kojem će Porsche obustaviti proizvodnju u potpunosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Prema navodima iz memoranduma, napad Rusije na Ukrajinu doveo je do problema u opskrbnom lancu koje u njemačkom proizvođaču automobila ne mogu riješiti.

Ukrajina, naime, proizvodi žice, terminale i konektore za automobile koje proizvode velike europske tvrtke kao što je, primjerice, Vokswagen, u čijem je Porsche vlasništvu. Procjenjuje se kako je iz Ukrajine pristiglo oko sedam posto ukupne količine te opreme koju je Europska unija uvezla tijekom prošle godine.

Rusija čini mali dio tržišta

Ako je riječ o autentičnom dokumentu, obustava proizvodnje obuhvatit će modele 718 Cayman i Boxster od 14. ožujka, modele 911 GT3 i GT3 Touring od 17. ožujka, a kompletna proizvodnja stat će s 31. ožujkom ove godine.
Pogoni iz kojih izlaze modeli Cayenne, Macan, Taycan i Panamera stoje prvih dana ovog mjeseca.

Zasad nije poznato koliko bi obustava mogla trajati kad je riječ o novijim modelima. Iz Porschea su poručili kako bi proizvodnja Panamere i Macana trebala biti nastavljena 11. ožujka.

Porsche je prije nekoliko dana najavio kako je prestao isporučivati vozila u Rusiju, gdje imaju 26 auto centara. Tijekom financijske 2021. godine na to su tržište isporučili ukupno 6.262 vozila, što je tek vrlo mali udio u 301.915 vozila, koliko ih je Porsche isporučio lani. Najpopularniji model u Rusiji bio je Cayenne, koji je činio 54 posto svih isporučenih vozila.

Novi je to udarac za Porsche, koji je nedavno u požaru teretnog broda Felicity Ace izgubio oko 1.100 vozila, piše Jalopnik.

Volkswagen je već zbog nestašice čipova prestao do daljnjeg primati narudžbe za nekoliko hibridnih modela Golfa, Tiguana, Passata, Arteona i Touarega.

Isporuka već naručenih modela mogla bi biti odgođena za iduću godinu. I na tu je odluku imala utjecaja kriza u Ukrajini, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next