Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prvi čovjek Toshibe dao ostavku, plan razdvajanja upitan Istaknuto

Prvi čovjek Toshibe dao ostavku, plan razdvajanja upitan

Glavni izvršni direktor Toshibe Satoshi Tsunakawa iznenada je dao ostavku na tu poziciju.

Do nenadanog odlaska prvog čovjeka japanske tvrtke došlo je nakon što su se pojavile vijesti prema kojima su novi planovi restrukturiranja naišli na protivljenje unutar kompanije. Sukob s dioničarima aktualan je već dulje vrijeme.

Kormilo Toshibe privremeno je preuzeo Taro Shimada, koji je ustvrdio kako neće odustajati od plana koji predviđa podjelu te tvrtke na tri nove. No, s obzirom da je osim Tsunakawe iz odbora Toshibe odstupio i Mamoru Hatazawa, poznat po tome što je zagovarao razdvajanje, dvojbeno je hoće li do toga doista i doći.

Dolazi nova garda?

Shimada je u Toshibu došao iz Siemensa 2018. godine. To što je preuzeo mjesto glavnog izvršnog direktora nakon samo četiri godine - pa makar to bilo i privremeno - dio analitičara tumači kao signal većih promjena u toj tvrtci.

Poziciju glavnog operativnog direktora privremeno je preuzeo Goro Yanase, dosadašnji šef Toshibinog odjela za dizala i gradnju.

Kako smo već pisali, plan objavljen krajem studenog 2021. godine obuhvaća izdvajanje odjela za energetiku i infrastrukturu u novu kompaniju, dok će odjeli za uređaje i memoriju činiti okosnicu druge.
Treća tvrtka upravljat će Toshibinim udjelom u tvrtci Kioxia Holdings koja se bavi proizvodnjom procesora s flash memorijom i drugom imovinom.

Plan razdvajanja napravljen je nakon petomjesečnog strateškog preslagivanja, izazvanog iznimno štetnim skandalom vezanog uz korprativno upravljanje čije su posljedice prepolovile tržišnu vrijednost Toshibe.

Dioničari su mu se usprotivili i javno ga kritizirali. Velik dio njih bi radije vidio prodaju japanskog proizvođača elektronike i niza drugih uređaja privatnoj tvrtci. Ali, u Toshibi strahuju kako bi prodaja mogla u vlasništvu kompanije ostaviti samo poslove s niskom profitnom maržom, piše Reuters.

Skupština dioničara tijekom koje bi plan o razdvajanju trebao dobiti podršku zakazan je za 24. ožujka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next