Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Acer je sve donedavno isporučivao hardver u Rusiju Istaknuto

Acer je sve donedavno isporučivao hardver u Rusiju

Tajvanski proizvođač računala Acer isporučio je računalni hardver vrijedan najmanje 70,4 milijuna američkih dolara u Rusiju između 8. travnja 2022. i 31. ožujka 2023.

Tako je navedeno u carinskim dokumentima koje je Reuters dobio na uvid. Acer je 8. travnja prošle godine najavio kako će obustaviti poslovanje u Rusiji.

Iako nisu protuzakoniti, Acerovi postupci su u suprotnosti s postupcima ključnih zapadnih suparnika kao što su Dell i HP, koji su prestali isporučivati ​​u veljači odnosno travnju 2022., nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Acerova računalna oprema isporučena je preko podružnice registrirane u Švicarskoj i brojnih usluga dostave po narudžbi te podružnice.

Sankcije nisu prekršene?

Budući da su pošiljke stigle iz odredišta izvan Tajvana, tehnički nisu prekršile sankcije službenog Taipeija protiv Rusije. Nisu ni uključivale proizvode čija je isporuka bila ograničena švicarskim režimom sankcija, koji je identičan onom Europske unije.

Na upit o spornom izvozu u Rusiju preko švicarske podružnice Acer Sales International SA, u tajvanskoj središnjici te tvrtke su poručili kako se strogo pridržavaju odgovarajućih međunarodnih propisa i trgovinskih zakona koji se tiču ​​izvoza u Rusiju.

Dodali su kako švicarska podružnica nije isporučila nikakva prijenosna ili stolna računala u Rusiju od 8. travnja prošle godine, ali jest poslala ograničen broj zaslona i manjih računalnih uređaja na rusko tržište za civilnu svakodnevnu uporabu, u skladu s međunarodnim sankcijama.

Nisu naveli zašto su nastavili isporučivati ​​robu u Rusiju iako su rekli kako će obustaviti poslovanje u toj državi.

Reuters navodi neimenovani izvor koji tvrdi kako je Acer nastavio isporučivati monitore, prijenosna računala i druge proizvode u Rusiju nakon travnja prošle godine.

Švicarske sankcije dopuštale su izvoz prijenosnih računala i računalnih komponenti u Rusiju do 16. prosinca 2022. Nakon tog datuma nije bilo novih Acerovih isporuka u Rusiju iz Švicarske. U toj tvrtci tvrde kako je moguće da su uvoznici u Rusiji nabavljali njihove uređaje iz trećih država.

Acer je držao 18,5 posto svih osobnih računala prodanih u Rusiji u četvrtom kvartalu 2021., prema konzultantskoj tvrtki IDC Russia. HP i Dell zajedno su držali udio od 20,8 posto.

Ruski carinski podaci pokazuju kako su najmanje 744 pošiljke Acerovih proizvoda ušle u Rusiju između 8. travnja 2022. i 31. ožujka 2023., u usporedbi s 3.735 u prošlom razdoblju za ukupno 244,3 mil. USD.

Financijski gledano, Acerove isporuke u Rusiju su pale za 71,1 posto. Uglavnom je riječ o prijenosnim računalima i PC monitorima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next