Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HT planira pad kapitalnih ulaganja za 2022. godinu Istaknuto

Kostas Nebis Kostas Nebis

Prihodi grupacije Hrvatski Telekom tijekom 2021. godine porasli su na 1,1 posto u odnosu na godinu prije.

EBITDA nakon najmova zabilježila je porast od 7,9 posto u usporedbi s 2020. godinom, dok je neto dobit bila veća za 4,5 posto i dosegnula 615 milijuna kuna. EBITDA je rasla peto tromjesječje zaredom, priopćili su iz HT-a.

Prikaz prihoda i EBITDA-e prilagođeni su kako bi obuhvatili doprinost Optima telekoma u drugoj polovici 2020. Podsjećamo, HT je tijekom 2021. prodao svoj udio u Optimi Telemachu, za što je u siječnju ove godine dobio odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Cilj: Prihodi kao u 2021.

Dobre poslovne rezultate u HT-u pripisuju fokusu na poslove s visokom maržom, ponajprije u području mobitela i temeljne fiksne telefonije.

Ulaganja su tijekom zadnjih pet godina premašila devet milijardi kuna. Tijekom 2021. naglasak je bio na investicije u optičku i mrežu 5G.

Pristup optici dobilo je novih 100 tisuća kućanstava, a ukupna pokrivenost FTTH-om povećana je za 30 posto. Broj gradova pokrivenih mrežom 5G učetvorostručen je u odnosu na 2020. i uvedene su prve usluge roaminga u toj mreži, za ukupno 13 država.

Također, u HT-u su zadovoljni time što su na javnoj dražbi uspjeli osigurati najveći dio dostupnog spektra mreža 5G, što bi trebao biti temelj za ulaganja u njihov daljnji razvoj.

HT je tijekom prošle godine isplatio ukupno 640,3 mil. kn u dividendama (osam kuna po dionici), odnosno ukupno 742 mil. kn dioničarima, uz ukupni prinos od pet posto. Do travnja 2026. namjeravaju otkupiti vlastite dionice u vrijednosti do 600 mil. kn.

Tijekom ove godine namjeravaju zadržati prihode na razini iz 2021. i ostvariti jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova, ali i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja.

"U 2022. nastavljamo ubrzavati digitalnu transformaciju, ulagati u integrirane gigabitne mreže, dodatno poboljšavati korisničko iskustvo i angažman zaposlenika te stvarati veću vrijednost za korisnike i dioničare", poručio je Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next