Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson Nikola Tesla bilježi porast prihoda i rizika Istaknuto

Gordana Kovačević Gordana Kovačević

Grupacija Ericsson Nikola Tesla je tijekom 2021. godine je ostvarila porast prihoda, bruto marže i neto dobiti.

Prihodi od prodaje dosegnuli su 2,204 milijarde kuna i bili su za devet posto viši u odnosu na prethodnu godinu. Više od milijarde kuna prihoda stiglo je s inozemnih tržišta.

Bruto dobit je 254,3 mil. kn, što je za 46 posto više nego u 2020., dok je bruto marža porasla na 11,5 posto. Neto dobit iznosi 177,2 mil. kn, za 88 posto više nego godinu prije.

Predsjednica uprave Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević istaknula je kako je 2021. godina bila obilježena izazovima zbog zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posljedica pandemije, ali i poremećajima u globalnom opskrbnom lancu te političkom i ekonomskom situacijom na pojedinim tržištima.

Na rezultate su značajan pozitivan utjecaj imali strateški višegodišnji ugovori koje su potpisali s kupcima na hrvatskom i izvoznim tržištima tijekom zadnje dvije godine te nove odgovornosti koje je Ericsson dodijelio centru za istraživanje i razvoj u Hrvatskoj i ostalim ekspertnim centrima za cjelovita rješenja i usluge, između ostalog.

U segmentu telekom operatora najznačajniji događaj bila je javna dražba za dodjelu frekvencijskog spektra za 5G mrežu, koja je dala zamah implementaciji 5G tehnologije u Hrvatskoj. Ericsson Nikola Tesla Grupa kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, ima strateško partnerstvo s dva najveća domaća telekoma, Hrvatskim Telekomom i A1.

Značajan doprinos ostvarenju rezultata u operatorskom segmentu dala je tvrtka kćer Ericsson Nikola Tesla Servisi. Između ostalog, dovršila je izgradnju FTTH priključaka za više od 100.000 kućanstava.

Ovu će godinu obilježiti i rizici

Kovačević je također istaknula ugovore s dugogodišnjim partnerima u operatorskom segmentu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bjelorusiji i na Kosovu.

Bjelorusija - kojoj isporučuju nacionalnu zdravstvenu IT platformu - trenutno im je najveći izvozni projekt u segmentu ICT rješenja.  Projekt se odvija prema planu, ali politička situacija je izazovna, zbog čega u Ericsson Nikoli Tesli stalno prate razvoj događanja i procjenjuju rizike.

Tijekom 2021. godine zaposlili su više od 400 novih djelatnika, uglavnom visoko obrazovanih stručnjaka. Sad broje oko 3500 zaposlenih.

Vrijednost dionice Ericsson Nikole Tesle zabilježila je rast od 22,67 posto na razini cijele godine.

Tijekom ove godine Kovačević očekuje nastavak rasta potražnje za ICT rješenjima, što bi trebalo otvoriti nove prilike na tržištu.

No, godina će biti izazovna zbog političkih i ekonomskih nestabilnosti, poremećaja u lancu opskrbe, značajnih povećanja cijena energenata, materijala, sirovina i usluga. "Ostajemo i dalje fokusirani na upravljanje rizicima, profitabilnost i novčani tok te na društveno odgovorno poslovanje", poručila je Kovačević.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next