Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija korak je bliže zajedničkom standardu za punjače Istaknuto

Europska unija korak je bliže zajedničkom standardu za punjače

Europska unija otišla je korak dalje u pripremi zakonskog prijedloga koji će uvesti standardizirani port za sve pametne telefone, tablet računala, digitalne kamere, slušalice, prijenosne zvučnike i igraće konzole.

Države članice EU složile su se oko zajedničkog prijedloga koji bi trebao omogućiti korištenje istog adaptera za punjenje uređaja, bez obzira koji uređaj koristili.

U nacrtu iza kojeg stoji Vijeće Europe predviđeno je usklađivanje sučelja za punjenje i tehnologija za brzo punjenje. Također, punjači će biti prodavani odvojeno od uređaja, a bit će uvedena i posebna oznaka po kojoj će kupci moći znati je li punjač ipak u paketu s uređajem, kao i specifikacije punjenja.

Sada slijede pregovori

Cilj prijedloga je da ne morate kupovati novi adapter svaki put kad kupite novi pametni telefon i slične uređaje. No, također se želi smanjiti količinu elektroničkog otpada pri proizvodnji, prijevozu i odlaganju punjača.

Prijedlog o uvođenju jedinstvenog punjača za područje EU dala je Europska komisija 23. rujna 2021. godine. Sad slijede pregovori Vijeća Europe s Europskim parlamentom, nakon što u tom zakonodavnom tijelu usuglase zajedničko stajalište.

To će usuglašavanje biti zanimljivo promatrati jer su pojedine grupacije zastupnika, poput primjerice socijalista, već naglasile kako je neprihvatljivo da se elektroničke uređaje prodaje bez punjača po istoj cijeni kao da je punjač uključen.
"Cijene punjača su i do tristo kuna. Moramo osigurati da uređaji toliko i pojeftine.

Ova mjera se ne smije iskoristiti da bi se stvorio dodatan profit za industriju, već da se omoguće uštede za građane i očuvanje okoliša", rekla je tada hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, inače potpredsjednica europskih socijalista.

Proizvođači, predvođeni Appleom, takvim se inicijativama protive. Tvrde kako će time biti smanjene inovacije, kupci će biti ljuti, a nastat će i više elektroničkog otpada.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next