Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft poslovao odlično, cijena dionice u padu Istaknuto

Microsoft poslovao odlično, cijena dionice u padu

Microsoft je tijekom drugog fiskalnog tromjesječja prihodima i zaradom nadmašio očekivanja analitičara.

Prihod je u razdoblju zaključno s 31. prosincem 2021. godine porastao za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, na 51,73 milijarde američkih dolara (očekivalo se 50,88 mlrd. USD). Taj je rast u kvartalu koji je prethodio ovome iznosio 22 posto. Neto prihod veći je za 21 posto i iznosio je 18,77 mlrd. USD.

Za rast su ponajprije zaslužne usluge u računalnom oblaku u sklopu platforme Azure, softverski paket Office i operativni sustav Windows, odnosno porast potražnje za kućnim računalima uslijed pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Poslovanje u računalnom oblaku raslo je za 26 posto, na 18,3 mlrd. USD prihoda. Windows 10 i 11 trenutno koristi 1,4 milijarde mjesečno aktivnih uređaja, piše Neowin. Porastu su također pridonijeli Linkedin i tražilica Bing.

Najgori siječanj u više od deset godina

Odjel za Xbox također je zabilježio porast od prodaje hardvera za četiri posto, dok im je ukupni prihod rastao za sam posto, najviše zbog sadržaja i usluga. Igru Halo Infinite dosad je odigralo 20 milijuna igrača, a Forza Horizon 5 18 milijuna.

Microsoft je imao proizvoda i usluga koje tek treba isporučiti u vrijednosti od 36,77 mlrd. USD, što je nešto niže od očekivanih 36,9 mlrd. USD. Trebali bi tijekom godine riješiti 45 posto preostalih obveza vrijednih 152 mlrd. USD. Taj bi postotak po prvi put trebao pasti ispod 50 posto još od 2017. godine.

Tijekom trećeg fiskalnog tromjesječja očekuju prihode između 48,5 i 48,3 mlrd. USD, više nego što su analitičari prognozirali, uz blago proširenje operativnih marži na godišnjoj razini.

Cijena Microsoftovih dionica pala je za 14 posto od početka ove godine. Ako tako nastavi, ovaj siječanj bit će najgori mjesec u tom pogledu od 2010. godine, piše CBNC.

Nedavno su najavili kako planiraju preuzeti izdavača igara Activision Blizzard za 68,7 mlrd. USD u gotovini, što bi mogla biti najskuplje tehnološko preuzimanje u povijesti ako dobije zeleno svjetlo regulatornih agencija.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next