Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Stripe dogovorio petogodišnju suradnju s Fordom Istaknuto

Stripe dogovorio petogodišnju suradnju s Fordom

Tvrtka za obradu plaćanja online Stripe potpisala je petogodišnji ugovor o suradnji s automobilskim divom Ford Motor.

Ford Motor Credit, dio Forda koji se bavi financijskim uslugama, koristit će Stripeovu tehnologiju za obradu digitalnih plaćanja na tržištima Sjeverne Amerike i Europe.

Ta će tehnologija biti korištena za transakcije vezane uz narudžbe i rezervacije vozila, kao i za financijske usluge koje Ford nudi svojim kupcima. Također ju namjeravaju upotrijebiti za preusmjeravanje uplata sa svog web odredišta na odgovarajućeg lokalnog trgovca vozilima Ford i Lincoln. Trebala bi postajati dostupnom od druge polovice ove godine, počevši od sjevernoameričkog tržišta.

Petogodišnji ugovor s Fordom jedan je od najvećiih uspjeha za Stripe, ali je i dio zaokreta proizvođača automobila pod dirigentskom palicom glavnog izvršnog direktora Jima Farleya, koji je na čelo Forda došao u listopadu 2020. godine.

Najvrijedniji startup Silicijske doline

Stripe su 2010. godine pokrenuli braća John i Patrick Collison. Danas je to startup s najvećom procjenjenom vrijednosti u Silicijskoj dolini (95 milijardi američkih dolara). Tvrtka prodaje softver pomoću koje tvrtke bilo koje veličine i oblika mogu primati plaćanja putem interneta.

Prihode ostvaruju naplaćivanjem malih naknada na svaku transakciju. Među korisnicima njihovog softvera su Shopify, Salesforce i Deliveroo.

Među njihovom konkurencijom se izdvajaju Adyen i Checkout.com, čija je vrijednost procijenjena na 40 mlrd. USD nakon što su dobili milijardu USD ulaganja tijekom proteklog tjedna, piše CNBC.

Tržišna vrijednost Forda zadnjih se dana po prvi put popela iznad 100 mlrd. USD, na krilima strategije za razvoj električnih vozila i plana za restrukturiranje Ford+. Dionica te tvrtke bila je najbolja među dionicama automobilske industrije tijekom prošle godine, nadmašivši Teslu i General Motors.

Stripe još nije izlistan na burzama kapitala, iako se već dugo nagađa o tome. U ljeto 2020. godine angažirali su bivšu šeficu financija General Motorsa Dhivyu Suryadevaru kao glavnu financijašicu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next