Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft i Virgin ulažu milijune u novi softver za autonomna vozila Istaknuto

Microsoft i Virgin ulažu milijune u novi softver za autonomna vozila

Microsoft i niz investitora uložili su 200 milijuna američkih dolara u britanski startup Wayve.

Osim Microsofta, u tvrtku koja se bavi razvojem rješenja za autonomnu vožnju temeljenih na strojnom učenju, robotici i umjetnoj inteligenciji novac su investirali i Virgin te Baillie Gifford, između ostalih. Ukupna investicija u Wayve time je dosegnula 258 mil. USD. Procjenjuje se kako ta pet godina stara tvrtka nakon ove runde ulaganja u seriji B vrijedi više od milijardu USD, što ju svrstava u kategoriju takozvanih jednoroga.

Investiciju je predvodila tvrtka za rizična ulaganja Eclipse u suradnji s Balderton Capitalom, a pridružio se i šef za umjetnu inteligenciju tvrtke Meta Yann LeCun.

Drukčiji pristup

Microsoft i druge ulagače privukao je pristup drukčiji od onog kakvog se danas uobičajeno koristi. Umjesto unaprijed postavljenih i uprogramiranih pravila i vrlo kompleksnog hardvera u Wayveu nastoje naučiti automobil kako voziti oslanjajući se na strojno učenje i nekoliko kamera.

To bi autonomnom vozilu trebalo omogućiti snalaženje u vrlo kompleksnim okruženjima kao što je, primjerice, promet u središtu Londona. U tu svrhu namjeravaju upogoniti i Microsoftovu platformu u računalnom oblaku Azure.

U Wayveu su također odabrali i drukčiji pristup kad je riječ o implementaciji softvera. Umjesto razvoja vlastitih vozila odlučili su se za licenciranje svoje tehnologije tvrtkama s flotama vozila koje koriste u komercijalne svrhe. Naime, ne vjeruju kako će autonomna vožnja na razini pojedinih potrošača doista uspjeti zaživjeti, piše CNBC.

Trenutno nastoje zaposliti još stručnjaka za umjetnu inteligenciju kako bi do kraja razvili i izgradili svoju softversku platformu, na što planiraju potrošiti značaj dio investicije. To neće biti laka zadaća jer su ti kadrovi među najtraženijima na tržištu, s plaćama koje u pojedinim slučajevima premašuju milijun USD godišnje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next