Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nijemci nisu našli dokaze o Xiaomijevom cenzuriranju putem mobitela Istaknuto

Nijemci nisu našli dokaze o Xiaomijevom cenzuriranju putem mobitela

Njemački savezni ured za informacijsku sigurnost (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, BSI) završio je s revizijom pametnih telefona Xiaomi s fokusom na tržište te države. 

U toj regulatornoj agenciji nisu pronašli dokaze koji bi išli u prilog tvrdnjama prema kojima uređaji kineskog proizvođača imaju cenzorske značajke.

Podsjetimo, državna agencija za kibernetičku sigurnost Litve je u rujnu prošle godine objavila kako Xiaomijevi pametni telefoni imaju ugrađenu mogućnost detektiranja i cenzuriranja izraza kao što su "Slobodni Tibet", "Nek' dugo živi nezavisni Tajvan." ili "demokratski pokret".

Litvansko Ministarstvo obrane ukupno je pobrojalo 449 izraza koje je Xiaomi, navodno, putem svojih uređaja i softvera u njima navodno mogao filtrirati i cenzurirati. U istom je izvješću bila iznesena tvrdnja kako Xiaomi prebacuje enkriptirane podatke o korištenju na svoje web poslužitelje u smještene u Singapuru.

Drugi u Europi

Temeljem tih tvrdnji u BSI-ju su otvorili istragu, koja je potrajala nekoliko mjeseci. Na kraju se pokazalo kako nisu pronašli bilo kakve anomalije zbog kojih bi bilo potrebno pokrenuti daljnju istragu ili druge mjere, piše Reuters.

Iz Xiaomija su poručili kako su zadovoljni ishodom istrage.

"Time je potvrđena naša predanost transparentnom i odgovornom poslovanju, s glavnim prioritetom privatnosti i sigurnosti naših korisnika. Dokazano je da se pridržavamo svih EU i nacionalnih zakona o privatnosti i sigurnosti podataka, kao i svih primjenjivih EU standarda za uređaje.
Pozdravljamo razmjenu s korisnicima, regulatorima i drugim dionicima kao što je BSI te smo predani konstantnom napretku i inovacijama", navedeno je u priopćenju iz Xiaomija.

Xiaomi je jedan od najpopularnijih proizvođača pametnih telefona u Europi. Prema podacima tvrtke Counterpoint Research, tijekom trećeg tromjesječja 2021. godine bili su drugi na Starom kontinentu, s tržišnim udjelom od 23,6 posto, piše Android Central.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next