Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon Litve, i Nijemci istražuju Xiaomi zbog špijuniranja Istaknuto

Nakon Litve, i Nijemci istražuju Xiaomi zbog špijuniranja

Njemačka savezna agencija BSI pokrenula je tehničku provjeru pametnog telefona kineskog proizvođača Xiaomija.

Nije objavljeno zašto se mobitel našao pod istragom, ali je litvansko državno tijelo zaduženo za kibernetičku sigurnost prošlog tjedna priopćilo kako Xiaomijevi uređaji mogu otkriti i cenzurirati izraze kao što su Free Tibet, Long live Taiwan independence ili demokratski pokret.

To je litvansko tijelo provjeri podvrgnulo više modela pametnih telefona, među kojima su Huawei P40 5G, Xiaomi M10T 5G i OnePlus 8T 5G. Stanovnice i stanovnike te baltičke države su upozorili protiv kupovine kineskih uređaja i pozvali one koji ih već imaju da ih se riješe.

Zabrinuti zbog špijunaže

Kineske vlasti su opozvale svog veleposlanika u Litvi i protjerale litvanskog iz Pekinga nakon što su se s tom državom sukobile oko Tajvana.

Slovenski premijer Janez Janša zatražio je od Europske unije podršku za Litvu i ustvrdio kako Europa ne smije popustiti pod kineskim prijetnjama.

Slovenija do kraja godine predsjeda Unijom. Početkom idućeg mjeseca vodeći ljudi EU raspravljat će o odnosima s Kinom, koja je drugi po veličini europski trgovinski partner.

Iz Xiaomija su poručili kako su angažirali tvrtku s kojom nisu povezani, a čija će zadaća biti provjeriti litvanske navode, piše Reuters. Također su ustvrdili kako se u potpunosti pridržavaju odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation, GDPR).

Prema podacima tvrtke Strategy Analytics, Xiaomi je u drugom tromjesječju ove godine po prvi put postao najveći prodavač pametnih telefona u Europi, s isporučenih rekordnih 12,7 milijuna uređaja. Skupa s drugim kineskim proizvođačima, Xiaomi je naglo poećao svoje tržišne udjele nakon što su američke vlasti uvele sankcije tvrtci Huawei.

U Njemačkoj su zabrinuti zbog korištenja tehnologija kineskih tvrtki jer smatraju kako bi njihova oprema mogla biti zlorabljena za špijunažu u korist kineske države.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next