Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sjevernokorejski hakeri ukrali su blizu pola mlrd. USD u kriptovalutama Istaknuto

Sjevernokorejski hakeri ukrali su blizu pola mlrd. USD u kriptovalutama

Hakeri iz Sjeverne Koreje ukrali su blizu 400 milijuna američkih dolara s platformi za kriptovalute tijekom protekle godine.

Prema podacima tvrtke Chainalysis, 2021. godina bila je jedna od najuspješnijih za kibernetičke kriminalce u toj državi na istoku Azije. Sjeverna Koreja u pravilu niječe umiješanost u hakerske napade koje joj se pripisuje.

Napadi su, tvrde u Chainalysisu, uglavnom ciljali investicijske tvrtke i centralizirane mjenjačnice. Broj hakiranja porastao je sa četiri u 2020. na sedam u 2021., dok je vrijednost ukradene imovine porasla za 40 posto.

Zaobilaženje sankcija

Hakeri su koristili više različitih tehnika, među kojima su napadi phishingom i zlonamjernim softverom te zlorabe sigurnosnih propusta u računalnom kodu.

Sredstva ukradena iz digitalnih novčanika povezanih s internetom bi prebacivali na adrese kojima upravlja Sjeverna Koreja, nakon čega bi počeo proces pranja novca kako bi ga se moglo upotrijebiti u druge svrhe.

Panel Ujedinjenih naroda zadužen za nadzor sankcija protiv Sjeverne Koreje optužio je službeni Pjongjang za korištenje ukradenih sredstava za financiranje programa u sklopu kojih razvija nuklearno naoružanje i balističke projektile.

Novčanike koji su bili meta hakera obično koristi za slanje i primanje kriptovaluta, kao i za pregled stanja na računu. Kako su povezani s internetom i mrežama kriptovaluta moguće ih je hakirati. Stoga brojni stručnjaci preporučuju držanje većih količina kriptovaluta koje nisu potrebne na svakodnevnoj razini u digitalnim novčanicima koji nisu povezani s internetom.

U Chainalysisu procjenjuju kako iza velikog broja prošlogodišnjih napada stoji skupina Lazarus, za koju se vjeruje kako je pod nadzorom glavne sjevernokorejske obavještajne agencije.

Ta je skupina ranije bila optužena za sudjelovanje u napadima ucjenjivačkim softverom WannaCry, hakiranje međunarodnih banaka i upad u računalne sustave tvrtke Sony Pictures 2014. godine, piše BBC.

U veljači prošle godine Sjedinjene Države su optužile tri računalna programera iz Sjeverne Koreje za masovno hakiranje s ciljem krađe više od 1,3 milijarde USD u novcu i kriptovalutama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next