Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook optužio sedam tvrtki za špijuniranje i druge zlorabe Istaknuto

Facebook optužio sedam tvrtki za špijuniranje i druge zlorabe

Meta Platforms, tvrtka u čijem je vlasništvu Facebook, prozvala je nekoliko privatnih tvrtki koje se bave nadzorom za hakiranje i druge zlorabe.

Prema podacima iz objavljenog izvješća, te su tvrtke ukupno ciljale oko 50 tisuća osoba na svim platformama kojima Meta upravlja u više od sto država.

Obračun sa špijunima dolazi u sklopu šire kampanje američkih tehnoloških kompanija, zakonodavaca i administracije predsjednika Joea Bidena protiv pružatelja takvih usluga u digitalnom obliku, ponajprije izraelske grupacije NSO. Meta je protiv te grupacije već podnijela tužbu u Sjedinjenim Državama.

U izvješću je također navedeno kako su suspendirali oko 1.500 uglavnom lažnih korisničkih računa na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu, iza kojih stoji sedam organizacija.

Nisu objavljene pojedinosti o tome koja su mjerila korištena pri identificiranju tvrtki za nadzor, piše Reuters. Također nije poznato koliko su dugo u Meti znali za takve aktivnosti.

Priključuju se i druge mreže?

Među uklonjenim organizacijama je Black Cube, također iz Izraela, koja je postala zloglasnom nakon što je otkriveno kako je slala špijune u ime osuđenog silovatelja Harveya Weinsteina. Prema navodima iz Mete, za je tvrtka postavljala lažne korisničke profile za brbljanje online kako bi od ciljanih osoba prikupili adrese e-pošte, vjerojatno kako bi ih kasnije zlorabili za phishing napade.

Black Cube je demantirao kako se bavi phishingom ili hakiranjem u bilo kojem obliku te kako je sve što njihovi agenti rade u potpunosti u skladu s lokalnim zakonima.

Među prozvanima su također indijski BellTroX, izraelski Bluehawk CI, europski Cytrox, Cognyte, Cobwebs Technologies...

Postoje naznake kako i drugi društveni mediji počinju poduzimati slične korake. Twitter je, recimo, najavio uklanjanje 300 korisničkih računa nekoliko sati nakon što je Meta objavila svoje izvješće.

Hoće li to ozbiljnije omesti špijuniranje putem društvenih mreža? Dvojbeno je jer su neke od tih tvrtki već bile upletene u slične skandale i sad su opet se našle u njima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next