Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Oracle se sprema na akviziciju vrijednu 30 mlrd. USD Istaknuto

Oracle se sprema na akviziciju vrijednu 30 mlrd. USD

Oracle bi uskoro mogao zaključiti dogovor o preuzimanju grupacije Cerner za oko 30 milijardi američkih dolara.

Ta je grupacija najpoznatija po izradi elektroničkih zdravstvenih kartona. Procjenjuje se kako vrijedi oko 23 mlrd. USD. Oracle akvizicijom želi steći bolju poziciju u segmentu zdravstvenih usluga i računalstva u oblaku.

Do dogovora bi moglo doći nedugo nakon što je Microsoft objavio kako će za 16 mlrd. USD preuzeti Nuance Communications, tvrtku koja se bavi razvojem umjetne inteligencije za obradu govora.

Cernerovo poslovanje u velikoj mjeri ovisi o prodaji i podršci tradicionalnog softvera i usluga. Ali, također su pokušavali dublje zagaziti u novije usluge u računalnom oblaku, gdje i Oracle pokušava povećati svoj tržišni udio.

Cerner je također surađivao s Vaccination Credential Initiative na inicijativi s ciljem uvođenja globalne digitalne putovnice koja bi trebala olakšati međunarodna putovanja nakon izbijanja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Ellison ne voli velike premije

Dođe li do akvizicije, bit će to najveće Oracleovo preuzimanje dosad. Prošle godine bezuspješno su pokušali preuzeti internetsku video platformu TikTok, a zadnja veća akvizicija dogodila se 2016. godine, kada su kupili grupaciju NetSuite za 9,3 mlrd. USD.

Osnivač Oraclea Larry Ellison bio je ujedno i ulagač u NetSuite. Od te je transakcije uprihodio oko 3,5 mlrd. USD, piše Financial Times.

Oracle je ranije bio predvodnikom konsolidacije softverske industrije. Preuzeo je, između ostalih, tvrtke kao što su PeopleSoft, BEA Systems, Sun Microsystems.

Ellison je pritom stekao reputaciju poslovnog čovjeka koji nije sklon platiti visoku premiju prilikom preuzimanja, pa se Oracle uglavnom držao podalje od akvizicija tijekom naglog porasta vrijednosti softverskih tvrtki tijekom proteklih nekoliko godina.

Sam Oracle trenutno vrijedi nešto više od 280 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next