Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Britanski regulator od Mete traži prodaju Giphyja Istaknuto

Britanski regulator od Mete traži prodaju Giphyja

Regulatorno tijelo zaduženo za tržišno natjecanje u Velikoj Britaniji naložilo je tvrtci Meta, u čijem je vlasništvu Facebook, odustajanje od preuzimanja Giphyja.

Competition and Markets Authority (CMA) donijelo je tu odluku nakon što su proveli istragu i zaključili kako bi akvizicija mogla naštetiti tržišnom natjecanju između društvenih mreža.

Prema njihovoj procjeni, preuzimanje bi moglo biti zlorabljeno kako bi se drugim društvenim mrežama uskratio ili ograničio pristup GIF-ovima iz Giphyjevog kataloga te za preusmjeravanje prometa prema Facebooku, Instagramu i WhatsAppu. 

Također su zabrinuti zbog mogućnosti da se pristup GIF-ovima uvjetuje pružanjem veće količine podataka nego dosad, kao i da Meta kupovinom uklanja konkurenta s tržišta oglašavanja.

Facebook bi time povećao svoju ionako već značajnu tržišnu moć. Takvu potencijalno štetnu situaciju moguće je spriječiti jedino prodajom Giphyja u potpunosti kupcu kojeg će odobriti, naveli su u priopćenju za javnost.

Presedan važan za druge tehnološke divove

To je bio prvi put da CMA pokušava poništiti već obavljenu akviziciju nekog tehnološkog diva. Iako bi Meta mogla uložiti žalbu, ipak je riječ o pozornosti vrijednom presedanu za buduća velika tehnološka preuzimanja. Nije, doduše, riječ o iznenađenju. Već preliminarna izvješća iz kolovoza ove godine tražila su prodaju Giphyja.

U Meti još razmatraju kako će reagirati. Jedna je opcija i žalba, koju će - čini se - temeljiti na tvrdnjama kako je preuzimanje Giphyja dobro i za potrošače i za tu tvrtku zbog infrastrukture i druge podrške koju mogu ponuditi. 

Također su osporili ocjenu prema kojoj bi im Giphy mogao postati dostojan konkurent jer, kako su naveli, sam za sebe nema spomena vrijednu publiku. Naime, iz Mete dolazi 50 posto svog prometa te tvrtke, piše Verge.

Dodali su kako je CMA poslala poruku poduzetnicima početnicima kako se ne isplati pokretati startupe jer ih neće moći prodati.

Iako su se u Meti obvezali na suradnju s tim tijelom, ono ih je oglobilo za 50 milijuna britanskih funti zbog nepridržavanja odredbi njihovih naloga.

Giphy je dosad prikupio 150 milijuna američkih dolara ulaganja, ali i dalje je neprofitabilan. Meta ga je navodno preuzela za 400 mil. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next