Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Salesforce je dobro poslovao, ali očekuje pad zarade Istaknuto

Salesforce je dobro poslovao, ali očekuje pad zarade

Salesforce očekuje kako će zbog sve jače konkurencije tijekom četvrtog tromjesječja 2021. godine ostvariti zaradu nižu od očekivane.

Uz dosadašnjeg šefa Marca Benioffa vođenje te tvrtke preuzet će Bret Taylor (koji je također imenovan predsjednikom Twitterovog nadzornog odbora). Taylor je od 2019. godine bio predsjednik i glavni operativni direktor Salesforcea.

Zarada bi na kraju godine trebala iznositi 72 do 73 američka centa po dionici, što je značajno niže od očekivanih 81 cent. U prvom kvartalu 2022. godine očekuju prihode od 7,22 do 7,25 milijardi američkih dolara, manje nego prognoziranih 7,36 mlrd. USD.

Ipak, u trećem su tromjesječju (zaključno s 31. listopadom) ostvarili bolje prihode od očekivanih. Porasli su za 27 posto, na 6,86 mlrd. USD (naspram prognoziranih 6,8 mlrd. USD). Bez jednokratnih troškova zarada bi trebala iznositi 1,27 USD po dionici (umjesto očekivanihi 92 centa).

Pritišću Microsoft, Amazon, Google...

Usprkos dobrom poslovanju, cijena njihove dionice pala je za više od šest posto nakon objave poslovnih rezultata i prognoza za naredni kvartal.

Salesforce je predvodnik u segmentu tržišta koji se bavi softverom za upravljanje odnosima s kupcima (Customer Relationship Management, CRM). Tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 zabilježio je porast potražnje za svojim proizvodima zbog prijelaza više tvrtki na platforme u računalnom oblaku.

Ali, od svog dijela kolača nisu odustali konkurenti poput Microsofta (s platformom Azure), Amazona (Amazon Web Services) i Alphabeta (Google Cloud). Micosoft je ostvario snažan rast poslovanja vezan uz Azure, dok su prihodi Google Clouda porasli za 45 posto na 4,99 mlrd. USD.

Slack, poslovna aplikacija koju je Salesforce kupio za 27,7 mlrd. USD ostvarila je dobre poslovne rezultate. Ipak, Taylor naznačio kako u dogledno vrijeme neće biti novih preuzimanja i spajanja, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next