Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tesla bi mogla dobiti milijardu eura za tvornicu baterija pored Berlina Istaknuto

Tesla bi mogla dobiti milijardu eura za tvornicu baterija pored Berlina

Njemačka vlada navodno je u završnim pripremama subvencija kojima bi tvrtci Tesla dala više od milijardu američkih dolara za gradnju nove tvornice baterija u pogonu Gigafactory Berlin.

Nakon što su najavili planove izgradnje velike tvornice električnih vozila u glavnom gradu Njemačke, iz Tesle je stigla potvrda kako će projekt također obuhvaćati i poveću tvornicu baterijskih ćelija. To bi mogao biti prvi veliki Teslin pogon te vrste.

Otprilike u isto vrijeme kad i Tesla oglasila se njemačka vlada, u kojoj planiraju uložiti milijarde eura u poticanje lokalne proizvodnje baterijskih ćelija kako bi pomogli lokalnu proizvodnju električnih godina.

Tesla se prople godine prijavila za te poticaje, piše Electrek koji prenosi navode njemačkih novina Tagesspiegel, prema kojima bi tvrtka Elona Muska mogla dobiti do 1,35 mlrd. USD (donosno, do 1,14 mlrd. eura).

Ključna su radna mjesta?

Izračun se temelji na broju radnih mjesta koje će nova tvornica električnih vozila u Grünheideu pokraj Berlina stvoriti, moguće do njih dvije tisuće. Navodno je taj broj značajno veći nego u bilo kojoj drugoj prijavi za dodjelu sredstava koja su osigurali njemački porezni obveznici.

Zasad nije jasno koliko u Tesli namjeravaju uložiti u nove europske pogone. Ranije se govorilo o iznosu ne većem od pet mlrd. USD za Gigafactory Berlin, koji ne bi trebao zapošljavati više od deset tisuća ljudi. Nova tvornica treba postati Teslino proizvodno središte za Europu i isporučivati električna vozila za lokalno tržište. Između ostalog, ovdje bi trebala početi proizvodnja Modela Y.

Njemačke vlasti bi odluku o subvenciji trebale donijeti do kraja ove godine.

Tesla se, s druge strane, i dalje muči s nesrećama u kojima su sudjelovala vozila koja su sišla s njihove proizvodne linije. Nedavno se vozač koji je vozio prebrzo zabio u kuću u američkoj saveznoj državi Floridi, pri čemu su smrtno stradale dvije osobe.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next