Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google se žalio na pola mlrd. € tešku globu francuskih vlasti Istaknuto

Google se žalio na pola mlrd. € tešku globu francuskih vlasti

Google je uložio žalbu na više od pola milijarde američkih dolara vrijednu globu koju su mu zbog autorskih prava odrezali francuski regulatori.

Tehnološki div iz Mountain Viewa kažnjen je zbog odnosa prema plaćanju naknade novinskim izdavačima za ponovno korištenje sadržaja u njihovom vlasništvu.

U žalbi je navedeno kako je visina globe (592 milijuna USD) nesrazmjerno visoka uzmu li se u obzir Googleova nastojanja usmjerena prema sklapanju sporazuma s novinskim izdavačima i pridržavanju pravila o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Također su istaknuli kako se ne slažu s više pravnih elemenata odluke francuskog regulatornog tijela te kako su proširili ponudu na više od 1200 izdavača, pojasnili ugovorne odredbe i omogućili pristup do više podataka nego što su francuske vlasti tražile.

Bliži se kraj roka

Prije dvije godine u Europskoj uniji je postignut dogovor o izmjeni zakona vezanih uz digitalna autorska prava kako bi se njihovim odredbama regulirali i dijelovi novinskih članaka koje digitalni agregatori vijesti poput Google Newsa prikupljaju i prikazuju već godinama

Francuska je bila predvodnica među europskim državama koje su ugradile te izmjene u zakone na nacionalnoj razini. Njihova regulatorna agencija također je požurila primijeniti nove odredbe protiv Googlea, naloživši američkoj tvrtci prošle godine početak pregovora s izdavačima.

Nakon što su se izdavači požalili na način kako se Google odnosi prema njima tijekom pregovora regulatori su tvrtku odlučili prizvati pameti povećom globom, objavljenom u ljeto ove godine. Pritom su Google optužili za jednostrano nametanje svog globalnog proizvoda lokalnim izdavačima kako bi izbjegli plaćanje naknade za autorska prava, iako su o tome morali pregovarati s izdavačima.

Žalba neće odložiti naplatu naknade, niti pomaknuti rokove koji su bili postavljeni Googleu. Sredinom srpnja naložena im je, naime, promjena ponude i dostava svih traženih informacija izdavačima u roku od dva mjeseca.
Ako to ne ispune, čeka ih globa od 900 tisuća eura za svaki dodatni dan. Do isteka roka ostalo je tek nekoliko tjedana, piše Tech Crunch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next