Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija planira porez na ugljik za uvoznike Istaknuto

Europska unija planira porez na ugljik za uvoznike

Europska komisija predložila je prvi svjetski zakon o oporezivanju ugljika kojim su obuhvaćeni čelik bogat tim kemijskim elementom, aluminij, cement, gnojiva i električna energija.

Novi zakon, dio programa ostvarivanja novih ciljeva smanjenja zagađenja radi usporavanja klimatskih promjena, trebao bi biti postupno uveden do 2026. godine. Osmišljen je kako bi zaštitio europsku industriju od inozemne konkurencije koja može postići niže cijene proizvodnje zato što ne plaćaju namete na prizvodnju ugljika.

Tijekom prijelazne faze od 2023. do 2025. uvoznici će, među kojima su i oni koji uvoze električnu energiju, trebati pratiti i prijaviti svoje emisije. Također će trebati kupiti digitalne certifikate koji će prikazivati tonažu emisija ugljik-dioksida u robi koju su uvezli.

Cijena certifikata temeljit će se na prosječnoj cijeni dozvola koje su na dražbi svaki tjedan na europskom tržištu ugljikom. Ove su godine dosegle rekordne razine od više nego 58 eura po toni, piše Reuters.

Pokrivena tek petina emisije stakleničkih plinova

Većina analitičara očekuje kako će te cijene nastaviti rasti do 2030. godine, pod pritiskom najavljenih reformi tržišta ugljikom. Porez na ugljik će moći biti i smanjen ukoliko će uvoznici moći dokazati kako su ga već platili tijekom proizvodnje uvezene robe.

Oko 64 slična ili s ugljikom povezana instrumenta već se koristi diljem svijeta. Ali njima je pokriveno tek 21 posto globalne emisije stakleničkih plinova, prema podacima Svjetske banke.

Prema najavi Europske komisije, novi porez bit će u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Ipak, prijedlog je već naišao na negativne reakcije ključnih europskih trgovinskih partnera, među kojima su Kina i Rusija.

Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je kako oporezivanje ugljika može biti učinkovit alat, ali i upozorila kako pojedine države mogu imati na raspolaganju druge načine smanjivanja emisija stakleničkih plinova.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next